ЕС не допуска на територията си граждани на Бразилия, Русия и Индия

Европейският съюз е близо до финализиране на списъка с държави, чиито граждани отново ще могат да влизат на територията на Общността след няколко дни. Американците почти със сигурност ще бъдат изключени краткосрочно заради броя на заразените с коронавирус в САЩ, информира АП.

ЕС не допуска на територията си граждани на Бразилия, Русия и Индия

Министърът на външните работи на Испания Аранча Гонсалес Лая каза, че списъкът, който вероятно ще бъде публикуван във вторник, може да включва 15 държави, които не са членки на ЕС и чиито граждани ще могат да посещават Общността от 1 юли.

През уикенда посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел работиха върху точния критерий кои държави да бъдат включени. Основният критерий е способността на държавите да контролират разпространението на вируса. Друг важен критерий е реципрочна мярка от тези държави, а именно да отменят ограниченията за европейски граждани.

Нивата на зараза в Бразилия, Русия и Индия все още са високи и техните граждани вероятно все още няма да бъдат допускани на територията на ЕС.

Лая каза, че ЕС обмисля дали да приема от Китай, ако Пекин отмени ограниченията за европейски граждани. Мароко също е друга вероятност, въпреки че правителството не планира да отвори границите до 10 юли.

Списъкът с безопасните държави ще бъде преглеждан на всеки 14 дни, като ще бъдат добавяни нови държави, а някои е възможно да бъдат изваждани от списъка. Това ще зависи от критерия дали успяват да контролират разпространението на коронавируса, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...