«Само един кораб от проекта «Борей» да се задейства, нещата за Онези приключват»

Атомните подводници «Борей», благодарение на своите ракети, могат да ликвидират която и да е система на ПРО, съобщи директорът на държавната корпорация на Русия «Роскосмос».

"Само един кораб от проекта «Борей» да се задейства, нещата за Онези приключват"

Подводните крайцери със стратегическо предназначение от проекта 955 «Борей» са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети «Булава».

«Тези ракети са достоен отговор на която и да е ПРО, където и да се намира тя. От който и океан да се опитат да ни достигнат, «Борей» ще ги ликвидира», — каза Рогозин.

«Дори само един кораб от проекта «Борей» да се задейства, нещата за отсрещната страна приключват. Бойната мощ на «Борей» е непостижима», — подчерта той.

Популярното военно-политическо издание от САЩ The National Interest внезапно обърна внимание на руските атомни подводници от проекта «Борей», специално акцентира върху това, че те могат да превърнат САЩ в «необитаема зона».

«Основната цел на подводниците от клас «Борей» е почти невъобразимо мрачна: да разрушат градовете на противника, дори ако другите ядрени сили бъдат унищожени при първия удар», пише авторът Сабестан Робилин, експерт по въпросите на сигурността, регулирането на конфрликти и военна история.

«Всяка от 16-те ракети Р-30 «Булава» в подводниците носи шест 150-килотонни ядрени бойни глави, предназначени за разделно поразяване на отделни цели.

Това означава, че един «Борей» може да хвърли 72 ядрени бойни глави, десет пъти по-разрушителни от бомбата, хвърлена над Хирошима, над градовете и военните бази на разстояние над 5800 мили.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...