Прокуратура: Ще бъдем непримирими, престъпната група е действала в ГДБОП три години

От началото на 2017 г. е действала организирана престъпна група (ОПГ) в Главна дирекция «Борба с организирана престъпност» (ГДБОП). Това обяви по време на пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратура: Ще бъдем непримирими, престъпната група е действала в ГДБОП три години

Според нея ставало въпрос за безпрецедентно разкриване на корупция на висши антимафиоти. Трябва да сме непримирими към подобни престъпления, отбеляза Милева.

Тя е възмутена, че са замесени служители на ГДБОП. Засегнат бил авторитетът на страната ни.

В резултат на престъпната дейност на разследваните антимафиоти били провалени редица разследвания. Четирима са в ОПГ. Трима са служители на МВР. Двама са от ГДБОП на ръководни постове и то в борбата с наркотрафика. Те са били контактната точка с международните ни партньори и Интерпол. Третият служител на МВР е разузнавач в ГДНП. Четвъртият в групата не е от системата.

Те получавали подкупи от наркотрафикантите. В замяна давали предварителна изпреварваща информация.

Групата била разкрита благодарение на лице, което е изнудвано системно.

До 10 000 лв. подкуп е давал за предварителна информация и указания как да се укрие. Използвана е интернет комуникация. За предаване на подкуп са използвани места, които бързо могат да бъдат «изчистени».

В Захарна фабрика в София е заловен началникът в ГДБОП с част от подкупа. Той е бил без телефон,за да не бъде проследен, дал подобни указания и на човека, от когото е трябвало да вземе парите.

Коментари:

Зареждане ...