Принстънски университет: Премахваме името на президента Удроу Уилсън, той е расист

Принстънският университет обяви, че премахва името на президента Удроу Уилсън от училището по обществена политика и кампуса, наричайки бившия американски държавен глава расист, съобщава «Франс прес».

Принстънски университет: Премахваме името на президента Удроу Уилсън, той е расист

Управителното тяло на висшето учебно заведение от Бръшняновата лига «заключи, че расисткото мислене и политика на Удроу Уилсън го правят неподходящ за наименоване на училище или колеж, чиито учени, студенти и възпитаници трябва да са категорично против расизма във всичките му форми», подчерта президентът на университета Кристофър Айсгрубър в изявление.

Принстънски университет: Премахваме името на президента Удроу Уилсън, той е расист

Уилсън е бил два мандата президент на САЩ в периода между 1913 до 1921 г. Той е основателят на Лигата на нациите, предшественик на ООН и въплъщаваше края на американския изолационизъм.

Ала 28-ият американски президент също така е подкрепял расистки политики, по-специално позволяващи сегрегация във федералните агенции, дори след като те бяха расово интегрирани в продължение на десетилетия.

«Той не само се съгласи, но добави към постоянната практика на расизма в тази страна, практика, която продължава да нанася вреди и днес», изтъкна още Айсгрубър.

Сега Университетът в Ню Джърси ще бъде дом на Принстънското училище за публични и международни отношения. Кампусът на университета, кръстен на Уилсън, ще бъде известен като Първи колеж.

След смъртта на 25 май на Джордж Флойд, невъоръжен афроамериканец, убит от бял полицай, който коленичи на врата му, САЩ бяха пометени от граждански вълнения с протестиращи, които настояват за прекратяване на системния расизъм.

Компаниите и институциите изследват ролята си в увековечаването на несправедливостта, отбелязва АФП.

Опитите набират сила дори в силно консервативни места като Мисисипи, където местните конгресмени вчера предприеха процедурни стъпки за препроектиране на знамето на южния щат, което на видно място съдържа емблемата на Конфедерацията.

Губернаторът Тейт Рийвс заяви, че ще подпише всеки законопроект, приет от конгресмените за промяна на знамето, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...