Президентски избори в Полша

В Полша днес се провеждат президентски избори. За поста на държавен глава се борят 11 кандидати, сред които е и настоящия президент, уточнява ТАСС. Вотът трябваше да се състои на 10 май, но беше отложен заради пандемията от Covid-19.

Президентски избори в Полша

За гласовете на избирателите се бори сегашният държавен глава Анджей Дуда, подкрепян от управляващата партия „Право и справедливост“. Основен негов съперник за президентския пост е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“.

Сред останалите участници в надпреварата са журналистът Шимон Холовня и Владислав Кошиняк Камиш — лидерът на Полската селска партия. А също и Кшищоф Босак от партията Конфедерация „Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.

В разгара на пандемията властите се опитаха да приемат закон за дистанционно гласуване по пощата, който срещна много критики, припомня ТАСС. Затова беше приет компромисен закон за гласуване на смесен принцип: по традиционния начин — с избирателни секции, и по пощата — за хората, поставени под карантина, както и за всеки, предварително подал заявление.

Ако днес никой от кандидатите не събере над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има втори тур. В него ще участват двамата кандидати, спечелили най-голяма подкрепа на първия тур.

Според полските социолози, ако има балотаж, то на него ще се явят  Дуда и Тшасковски. Сондажите на общественото мнение дават днес 40 процента от гласовете да отидат за настоящия президент, а 29 на сто — за кмета на полската столица. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...