Дебати за премахване от знамето на Мисисипи символите на Конфедерацията

И двете камари на щатския парламент на Мисисипи одобриха предложение да започнат дебати за премахване от знамето на щата символите на Конфедерацията, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС

Дебати за премахване от знамето на Мисисипи символите на Конфедерацията

Проектозаконът може да бъде внесен за разглеждане още днес и да бъде приет с обикновено мнозинство. За приемането му ще бъде достатъчно одобрение с обикновено мнозинство.

Губернаторът на Мисисипи Тейт Рийвс заяви, че ще одобри законопроекта, ако той получи подкрепата, като отбеляза, че споровете за знамето носят разделение:

«Нашите депутати са в задънена улица от няколко дни, разглеждайки идеята за ново знаме на щата. Споровете по този въпрос носят разделение, както и самото знаме от 1894 г., така че е време да приключим с това», заяви в Туитър Рийвс.

В горния ляв ъгъл на знамето на Мисисипи се намира синия кръст с бели звезди, който беше боен символ на Конфедерацията по време на войната между Северните и Южните щати.

Въпреки загубата на войната много символи на Конфедерацията се запазиха, включително в знамената на южни щати, въпреки протестите на тези, които смятат тези символи за расистки, посочва БТА.

Коментари:

Зареждане ...