Меркел: Съмнявам се Великобритания да напусне ЕС по подреден начин

Германският канцлер Ангела Меркел постави под съмнение това дали Великобритания има сериозен интерес от постигане на споразумение с ЕС за подреден Брекзит, предаде ДПА.

Меркел: Съмнявам се Великобритания да напусне ЕС по подреден начин
«Ще бъде в интерес на Великобритания и на всички членки на ЕС, разбира се, напускането да стане по подреден начин», каза Меркел в интервю, публикувано днес от в. «Зюддойче цайтунг» и други европейски медии.

«Това обаче може да стане, ако и двете страни го желаят», посочи федералният канцлер.

Меркел казва в интервюто, че ако правителството на британския премиер Борис Джонсън иска да определи точно своите отношения с ЕС, то ще трябва да «живее с последствията», които може да са «по-малко взаимосвързана икономика».
Канцлерката подчерта, че 27-те членки на общността не трябва да се придържат към схващането, че те трябва да определят какво точно следва да иска Великобритания.

«Великобритания трябва да дефинира това, а ние, 27-те, ще отговорим по подходящия начин», добавя Меркел.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, след като на референдум през 2016 г. с малко надделяха гласовете за излизане от общността. Остават точно шест месеца за сключване на сделка, преди правилата на ЕС да спрат да важат да Великобритания.
До момента ЕС и Великобритания са постигнали малък напредък в четири преговорни кръга по всеобхватно търговско споразумение.
И двете страни се съгласиха графикът на преговори да бъде ускорен през юли и те да получат «нов импулс», според съвместно изявление, направено по-рано този месец.

Източник: Берлин, БТА

Коментари:

Зареждане ...