Макрон подчерта ангажираността към диалога на доверие с Русия

27 юни 2020-Нюз Фронт.

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че Франция се стреми да развива диалог с Русия и да го води откровено.
Това съобщиха от Елисейския дворец след телефонен разговор между държавния глава и президента на Русия Владимир Путин.

Макрон подчерта ангажираността към диалога на доверие с Русия

„Главата на френската държава потвърди ангажимента си към редовен и откровен диалог с Русия. Той изрази удовлетворение от динамиката на двустранните френско-руски отношения, развиващи се в духа на споразуменията, постигнати във Версай през май по време на посещението на президента Владимир Путин “, се казва в изявлението на двореца.

Макрон подчерта ангажираността към диалога на доверие с Русия

Макрон също подчерта, че връзката между гражданските общества на двете страни е важна. Тя ще бъде засилен благодарение на форума «Трианонски диалог», за който президентите се договориха през май по време на преговорите във Версай.

Владимир Путин и Еманюел Макрон отбелязаха, че Русия и Франция, като постоянни членове на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, носят специална отговорност за поддържането на международния мир и сигурност в съответствие с Хартата на ООН, която отбеляза своята 75-годишнина. В тази връзка голямо значение се отдава на изпълнението на руската инициатива за провеждане на среща на държавните ръководители — постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

 

В хода на разговора подробно беше разгледан широк кръг въпроси от международния и двустранния дневен ред.
Изразено е общо мнение относно значението на руско-френското партньорство при решаването на належащи глобални проблеми и намирането на отговори на належащи глобални предизвикателства като международния тероризъм, изменението на климата и нарастването на конфликтния потенциал в много региони на света. Подчертана е актуалната задача да се обединят усилията за борба с разпространението на коронавирусната инфекция и преодоляване на нейните последици.

 

Анализирани са различни аспекти на ситуацията в областта на стратегическата стабилност. Беше подчертано значението на поддържането на съществуващите механизми за контрол над въоръженията и укрепването на предсказуемостта и доверието във военната област.

Беше договорено да се засили съвместната работа по това досие във формат „два плюс два“ с участието на министрите на външните работи и отбраната.
В допълнение към постигнатите споразумения по време на преговорите в Бреганкон през август 2019 година, е продължен обменът на мнения по отношение на формирането на нова европейска архитектура на сигурността, за да се засили сътрудничеството и да се осигури по-голяма стабилност на континента.Съгласуван е списък на основните направления на руско-френския диалог по тези и други теми между съответните ведомства.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...