Кремъл отговори на протеста на Япония заради проучванията в Охотско море

Русия има суверенното право да провежда всякакви изследвания на своята територия. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки протеста на японските власти поради геоложките проучвания в Охотско море.

Кремъл отговори на протеста на Япония заради проучванията в Охотско море

„Русия има абсолютното суверенно право на своята територия да провежда всякакъв вид изследвания“, каза Песков в отговор на съответния въпрос.

По-рано японската страна изпрати до Русия протест поради геоложките проучвания в Охотско море, включително в района на островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай.

По-рано съобщихме, че Русия ще разположи комплексите «Бастион» и «Бал» на Курилските острови в отговор на решението на Япония да постави системата за противоракетна отбрана «Иджис Ешор»на САЩ. Това може да усложни ситуацията около «северните територии», пише японското издание на «Асахи симбун».

Японското правителство иска да засили противоракетната отбрана на страната с американските системи Aegis Ashore. В Русия, обаче, плановете на Токио предизвикаха отрицателна реакция.

Москва  вижда основания да се счита, че участието на американците в японската ПРО заплашва стабилността в региона, включително сигурността на Русия — това, както припомня японското издание, е заявил главата на Генералния щаб на ВС на Русия Валери Герасимов по време на разговорите си с японските си колеги в Токио.

За да се уравновеси балансът на съотношението на силите в региона, Русия иска още от 2018 г. да разположи на Курилските острови комплексите си за брегова охрана «Бал» и «Бастион».

Според предварителните данни това се планира да бъде направено на островите Парамушир и Матура. Като се има предвид стратегическото значение на Курилските острови (в годините на Втората световна война Токио построи тук много фортификационни укрепления), в Япония са убедени, че «Бастион» може успешно да предотврати преминаването на самолетоносачи на ВМС на САЩ в Охотско море.

Повече от всичко Япония се опасява, че военното присъствие на Русия на Курилите напълно лишава Токио от надеждите за «връщане» на островите в обозримо бъдеще.

Още през 2011 г. Руската федерация започна да модернизира и укрепва своите бази в Кунашир и Итуру, днес още два острова се «въоръжават».

Министерството на отбраната на Япония осъзнава, че докато Русия се опасява от американските военни бази в Курилските острови, за японско присъствие в тях едва ли е възможно да се говори сериозно, подчертава вестникът.

Сега надеждите на Япония за взаиморазбиране с Русия са свързани с преговорите на ниво секретари на Съвета за национална сигурност (насрочени за 13 декември) и заместник-министри на външните работи (януари или февруари 2018 г.).

В Токио разчитат да покажат на Москва, че «Иджис Ешор» ще се управляват само от японски специалисти без участието на САЩ, а това означавало, че няма да са заплаха за региона, включително за руската територия, завършва журналистът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...