Гутериш: Да се разследва реакцията на САЩ към вируса, защото обвиняват СЗО неоснователно

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш смята, че критиката на САЩ срещу Световната здравна организация е неоснователна. Това заяви той в интервю за Le Figaro.

Гутериш: Да се разследва реакцията на САЩ към вируса, защото обвиняват СЗО неоснователно

„Познавам представители на ръководството на СЗО, те не са под контрола на никоя държава. Те винаги действат добросъвестно“, каза Гутериш.

В същото време той добави, че ще бъде необходимо да се проведе разследване относно реакцията на страните към появата на вируса, след като пандемията приключи.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира решението на САЩ да скъсат отношенията си със Световната здравна организация (СЗО). Това съобщи РИА Новости.

Захарова: Лидерството на САЩ в здравеопазването се изпари, светът видя тъжната картина

Според нея с това решение САЩ нанасят удар по международната правна рамка за сътрудничество в сектора на здравеопазването. При това САЩ прекратяват отношенията си със СЗО в момент, когато светът трябва да обедини сили в борбата срещу пандемията от коронавирус, отбеляза дипломатът.

Също така, представителят на руското външно министерство, коментирайки това решение, зададе въпроса:

„Какво могат САЩ да предложат на света в замяна?“

«Тъжната картина, която се появи в американската система на здравеопазване по време на пандемията, не оставя на Вашингтон шанс да говори за лидерство в тази област», заключи Захарова.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Съединените американски щати прекратяват отношенията си със СЗО, обвинявайки организацията в сътрудничество с Китай, който не успял да сдържи коронавируса вътре в страната, както и за несвоевременното уведомяване на световната общност за заплахата.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...