Американските политици са планирали да нанесат удар «- Foreign Policy разкрива смисълът на денуклеаризацията на Северна Корея

27 юни 2020-Нюз Фронт.

Въпреки съществуващия ядрен арсенал, Северна Корея е къде по много по-мирна страна от САЩ. В същото време правителството на КНДР прекрасно разбира, че няма да съществува дълго без своите ракети.

Това е посочено в материала на американското издание Foreign Policy.
Както бе отбелязано в медиите, ескалацията на напрежението на Корейския полуостров през следващите месеци може да се превърне в нов пълноценен конфликт. Ако се реализира подобен сценарий, тогава американските въоръжени сили, за чието присъствие Южна Корея плаща стотици милиони долари, едва ли ще помогнат на Сеул.

Американските политици са планирали да нанесат удар "- Foreign Policy разкрива смисълът на денуклеаризацията на Северна Корея

„Докато Северна Корея притежаваше само конвенционални оръжия, сдържащото присъствие на САЩ заслужаваше доверие», се казва в публикацията.

Даже обичайната намеса на САЩ във всеки конфликт в Корея ще стане проблематична.
Ако Вашингтон заплашваше Пхенян с поражение, ръководството на КНДР нямаше да има специална причина да не заплашва с ядрени атаки американската му родина. Заплахата от изгаряне на американски градове почти сигурно ще бъде достатъчна, за да принуди Вашингтон да се оттегли от полуострова. »

В същото време изданието отбелязва, че севернокорейският ядрен арсенал не е толкова голям, че Пентагонът в доклада си „Ядрено сдържане: Американският фонд и стълбът за национална отбрана“ да постави КНДР на равна основа с Русия и Китай. Според данни на Foreign Policyп в Пхенян има приблизително 20-30 бойни глави и ресурс за производство на още 12 единици годишно.

 

„Този арсенал е потенциално мощно възпиращо средство, но е далеч от сериозно нападателно оръжие срещу друга ядрена сила“, пише FP.
„И така, защо САЩ от години неистово се опитват да блокират плановете на Севера, подкрепени със заплахи и дори стратегии за нападение на КНДР, за да унищожат ядрения й потенциал?“

Всъщност американските политици планираха да нанесат удар по страната сега, за да запазят способността на САЩ да нанасят удари по-късно. “

Това е и причината Вашингтон да не може да принуди Пхенян да се откаже от ядрените оръжия. Севернокорейското ръководство е видяло достатъчно примери за това как САЩ «преформатират неблаговидни правителства почти по желание».

Печалният опит на Муамар Кадафи показа какво означава да се откажеш от ядрената програма, подчертават от изданието, а разрушителната политика на Доналд Тръмп само укрепва увереността в необходимостта от ядрен фактор.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...