US икономиката опустошена от пандемията: 34 банки губят 700 млрд долара

При най-лошия сценарий за американската икономика, опустошена от пандемията от коронавирус, 34-те най-големи банки в страната общо ще изгубят 700
милиарда долара, съобщи Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ снощи, цитирано от «Асощиейтед прес».

US икономиката опустошена от пандемията: 34 банки губят 700 млрд долара

За да укрепи банките преди една такава изключително тежка рецесия, УФР им нареди да спрат да изкупуват обратно свои акции и да ограничат изплащането на дивиденти до 30 септември.

Американската централна банка представи най-новите си резултати от тестовете за устойчивост на най-големите в страната финансовите институции. Годишните тестове се променят всяка година и банките трябва да ги преминат, за да започнат да изкупуват обратно акции или да плащат дивиденти.

Типичните стрес тестове имат хипотетични параметри, като например международна дългова криза и дълбока рецесия. Тази година обаче УФР базира тестовете си на много реален, случващ се сценарий — пандемията от коронавирус. При най-лошия сценарий безработицата в САЩ, която за май беше 13,3 процента, ще достигне 19,5 на сто.

УФР тества банките, използвайки икономически модел, симулиращ рязък спад и бързо възстановяване, известно още като «V-образна» рецесия, както и по-бавно възстановяване или «U-образно». При първия тип сценарий икономиката ще се свие с 31,5 на сто на годишна база и ще се възстанови през 2020 и 2021 година.

При най-лошия сценарий с двойна рецесия около една четвърт от големите банки ще нарушат изискванията за минимален капитал. При този сценарий икономиката ще се свие с 37, 5 на сто годишно и ще започне за се възстановява през лятото, но втора вълна на заразяване ще доведе до повторна рецесия в САЩ.
Макар и с колосални загуби всички банки оцеляват според резултатите от тестовете на УФР. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...