Търговската война придобива заплашителни размери: САЩ срещу китайския Huawei

Представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп са обсъждали как федералното правителство да навлезе дълбоко в частния сектор, за да се засили световната конкуренция срещу китайския телекомуникационен гигант «Хуавей» (Huawei), твърди в. «Уолстрийт джърнъл».

Търговската война придобива заплашителни размери: САЩ срещу китайския Huawei

Идеите, обсъждани периодично с американски технологични гиганти, частни инвестиционни компании и ветерани в ръководството на телекомуникациите, включват възможността да бъдат подтикнати големи американски технологични компании като «Сиско системс» (Cisco Systems Inc) да придобият европейските компании «Ериксон» (Ericsson) или «Нокиа » (Nokia). Това посочват информирани източници, цитирани от изданието.

Според публикацията администрацията на САЩ отдавна е съставила тези планове, но пандемията от коронавирус им е попречила, информира ТАСС.

Сред предложенията е да бъдат предоставени данъчни облекчения на тези европейски компании, по-широк достъп до финансиране на ескпортни операции или евентуално осигуряване на държавна подкрепа на американските предприятия, които се съгласят да купят «Ериксон» и «Нокиа».

Изданието изтъква, че в Белия дом циркулира отчет, подготвен от група експерти, включително бившият директор на НАСА Даниел Голдуин и бившият член на ръководството на Нокиа Хосейн Муин. Те предлагат да се създаде под егидата на САЩ и с подкрепата на федералното правителство технологичен консорциум, който да преодолее изоставането на американските предприятия спрямо «Хуавей». Идеята се подкрепя от група частни инвестиционни компании начело със «Сърбъръс кепитъл» (Cerberus Capital). По данни на изданието, цитирано от ТАСС, американските гиганти приемат сдържано плана на администрацията, тъй като не са особено заинтересовани от поглъщането на фирми от втория ешелон като «Ериксон» и «Нокиа».

През май миналата година президентът Тръмп подписа указ за въвеждане на извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи. Във връзка с това министерството на търговията включи от 17 май 2019 година «Хуавей» в черния си списък заради «заплаха за националната сигурност». Китайската компания заяви, че извършва търговската си дейност в съответствие със закона.

На 20 май миналата година американското министерство на търговията издаде на «Хуавей» временен генерален лиценз за 90 дни, който възобнови правото му да обслужва мрежата и да предоставя актуализации на софтуера за мобилните му устройства. След това американските власти неколкократно продължаваха лиценза.

През август 2018 година Тръмп подписа указ, забраняващ на правителствените ведомства в САЩ да използват оборудване на «Хуавей». Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...