Столтенберг: Новите руски ракети са много опасни

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви днес, че в последните години са предприети значителни стъпки към повишаване на военните разходи на страните от НАТО. Има добър напредък, но и нужда от още много усилия за общата ни сигурност, добави той по повод изпълнението на целта за постигане до 2024 г. на разходи за отбрана, равни на два процента от брутния вътрешен продукт на всяка от държавите в пакта.

Столтенберг: Новите руски ракети са много опасни
Еспър днес е на посещение в централата на алианса в Брюксел за разговори с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той поздрави генералния секретар за отличната работа досега.

Столтенберг уточни, че днешният разговор ще засегне подготовката на НАТО за възможна втора пандемична вълна от Ковид-19, преговорите за мир в Афганистан и намеренията на САЩ да изтеглят част от войските си от Германия. Той отбеляза, че в последните години САЩ увеличават военното си присъствие в Европа с допълнителни сили в Норвегия, Испания и Полша.

По неговите думи на срещата ще бъдат засегнати също въпросите за преговорите между Москва и Вашингтон за контрола над въоръженията, както и отговора на НАТО на новите руски ракети, които определи като опасни. Време е Китай да се присъедини към световния контрол над въоръженията, заяви Столтенберг.

Източник: Брюксел, БТА

Коментари:

Зареждане ...