SARS-CoV-2 се появяви година преди пандемията — учени разказаха къде е бил открит коронавирусът

26 юни 2020-Нюз Фронт.

Новият вид коронавирус, избухването на който се случи в Китай, в края на декември 2019 година, е бил открит в Европа 10 месеца преди това.

 

Според проучване, проведено от служители на университета в Барселона, в пробите за отпадни води от испанския град са открити геноми на SARS-CoV-2.

„Тези резултати предполагат, че инфекцията е била много по-рано, отколкото стана известно за първия случай на COVID-19 в света“, се казва в експертния доклад.

SARS-CoV-2 се появяви година преди пандемията - учени разказаха къде е  бил открит коронавирусът

Според резултатите от изследването служителите на университета проверяват пробите за периода от януари 2018 година до декември 2019 година.
Всички проби са били отрицателни, с изключение на една.

PCR тест показва, че коронавирусните геноми присъстват в пробата на образец за 12 март 2019 година, макар и в малки количества.

„Много хора пристигат в Барселона заради туризма или по работа и е повече от вероятно ситуацията да е била подобна в други части на света“, коментира проф. Алберт Боске от катедрата по биология.Той предположи, че преди това болните хора са били диагностицирани с грип вместо COVID-19 поради сходност на симптомите.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...