Хиперзвуковото оръжие ще принуди САЩ да изтеглят войските си от Източна Азия


Хиперзвуковите ракети могат да нарушат стратегическия баланс в света, пише Der Tagesspiegel. Те няма да засегнат основния фактор на ядреното сдържане — заплахата от взаимно унищожаване — но в регионите ситуацията може да се промени, подчертават експертите. По-специално, новото китайско оръжие може да принуди САЩ да изтеглят войските си от Източна Азия.

Хиперзвуковото оръжие ще принуди САЩ да изтеглят войските си от Източна Азия

В края на миналата година главата на Кремъл Владимир Путин заяви, че страната му най-накрая е постигнала превъзходство над вечния си противник САЩ, пише Der Tagesspiegel.

Според него на въоръжение в руската армия е постъпил ракетният комплекс «Авангард» с хиперзвуков блок. Снарядът има междуконтинентален обхват на полета и е способен да лети със скорост 20 пъти по-висока от скоростта на звука.

В момента тази технология е най-обещаващата и в същото време опасна, отбелязва изданието, както и използването на изкуствен интелект, както и киберпространството за военни цели. Факт е, че конвенционалните ракети летят по определена балистична траектория. Съответно системите за противовъздушна отбрана могат да я изчислят и да унищожат снаряда.

Най-новите хиперзвукови оръжия са способни да маневрират с високи скорости, което значително усложнява прихващането им. САЩ, Русия, Китай и Франция активно развиват този тип оръжия. Експертите твърдят, че тази технология може да промени стратегическия баланс в света или в някои региони.

Хиперзвуковите оръжия няма да засегнат главния фактор на ядреното сдържане, а именно заплахата от взаимно унищожаване, убедени са експертите. Докато на борда има подводници със стратегически ядрени оръжия, горното няма да се случи. Друго нещо е ситуацията в конкретните региони. Например САЩ вярват, че новите китайски ракети заплашват техните бази и кораби в Източна Азия.

Американците са изправени пред задачата да намерят военно-технологичен отговор на това предизвикателство или да изтеглят войските си оттам.

Опасността от хиперзвуково оръжие е призната и в Германия. Миналата година германският външен министър Хайко Маас обяви, че страната му ще използва предстоящото си председателство на Съвета на ЕС за обсъждане на този въпрос. Изглежда обаче, че поради пандемията от коронавирус, приоритетите са се променили. Засега няма конкретни изявления по този въпрос от ръководителя на външното министерство.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.tagesspiegel.de/politik/hyperschallwaffen-ein-neues-globales-wettruesten-startet/25935958.html

Коментари:

Зареждане ...