Газпром обсъжда с Китай ръста на доставките на газ по проекта «Силата на Сибир» с 6 милиарда кубически метра годишно

26 юни 2020-Нюз Фронт.

«Газпром» обсъжда с Китай увеличение на доставките на газ за Силата на Сибир с 6 милиарда кубически метра годишно — до 44 милиарда кубически метра годишно, заяви ръководителят на руския газов холдинг Алексей Милър.

„На нашата маса за преговори с китайските партньори е увеличаване на доставките на газ по газопровода„ Силата на Сибир “с 6 милиарда кубически метра годишно“- цитират думите на Милър на сайта на «Газпром».

Предвид работата по новите маршрути за доставка на газ за Китай — Далечния Изток и Силата на Сибир-2 — Газпром планира да изнася над 130 милиарда кубически метра годишно в КНР в обозримо бъдеще, каза още Милер.

Освен това «Газпром» има «по-голям запас на стабилност» от конкурентите на европейския пазар на газ, който изпитва криза от началото на годината, каза Милър.

Според него „богатата ресурсна база и балансираното търговско портфолио, гъвкавите условия за доставка и съвременните инструменти за търговия” осигуряват предимството на Газпром пред останалите участници на пазара.

Газпром обсъжда с Китай ръста на доставките на газ по проекта "Силата на Сибир" с 6 милиарда кубически метра годишно

Безпрецедентен проект

Стартирането на газопровода „Силата на Сибир“ стана през декември 2019 година.
Договорът за доставка на гориво по него за Китай е проектиран за 30 години. Очаква се през това време да бъдат доставени над 1 трилион кубически метра газ.

Първите шест месеца изпомпването ще се извършва в режим на въвеждане в експлоатация, а «Силата на Сибир» ще заработи на пълен капацитет до 2025 година.

Газопроводът е съвместен проект на Газпром и Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC). Дължината му само в Русия е около 3 хиляди километра.

» Силата на Сибир» започва с газовото находище «Ковикта», след това преминава през Чаядинското газово месторождение и газопреработващия завод «Амур», след което преминава китайската граница.

Според президентът на Русия Владимир Путин «Силата на Сибир» е безпрецедентен по мащаб високотехнологичен проект.

„Тази стъпка извежда руско-китайското стратегическо сътрудничество в енергийния сектор на качествено ново ниво, приближава ни до решаването на задачата, поставена съвместно с китайския президент Си Дзинпин, за доближаване на двустранния търговски оборот до 200 милиарда долара през 2024 година“, каза Владимир Путин.

Китайската страна от своя страна също смята проекта за стратегически важен.

Заместник-министърът на външните работи Льо Ючен заяви, че сделката с Русия ще се превърне в нов стимул за практическо сътрудничество между двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин одобри подготовката за изграждането на друг газопровод до Китай — „Силата на Сибир — 2“. Предполага се, че магистралата ще премине от месторожденията на Западен Сибир през Монголия.

Според ръководителят на «Газпром» Алексей Милер обемът на доставките може да достигне до 50 милиарда кубически метра газ годишно.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...