Американската изключителност отиде в небитието

За разлика от много страни, идентичността на американците не се основава на етническия аспект, а на една-единствена идея — изключителността на САЩ. Тръмп обаче умишлено отказва да се намеси в делата на други държави и избра идеите на белия англосаксонски протестант за своя идентичност. Затова Щатите започнаха да губят своето влияние на световната сцена, пише турски политически анализатор в «Дейли Сабах».

Американската изключителност отиде в небитието

От всички страни по света Съединените щати най-лошо се справиха с пандемията както вътре в страната, така и по отношение на международно сътрудничество, пише професорът по политология Тарик Огузлу в статия за Daily Sabah. Според него Америка е загубила позицията си на световен лидер, когато кризата избухнала през януари тази година.

Американската администрация не може да се справи с икономическите последици от кризата и да обедини страната след убийството на Джордж Флойд. Според автора на статията тези примери за лошо управление само още повече разрушават легитимността на така наречената американска изключителност.

Дълго време САЩ бяха пример, когато хора от различни националности и култури можеха да се обединят около една национална идея. Нещо повече, самата тази идея изобщо не приличаше на етнически, религиозен или расов национализъм. Според автора на статията американците смятали себе си за толкова уникални, че разпространението на американските ценности станала централна за външната им политика.

Американската изключителност отиде в небитието

Но четирите години от управлението на Тръмп значително развалиха този имидж и допринесоха за унищожаването на меката сила на САЩ. Самият Тръмп многократно казва, че Вашингтон не трябва да се намесва в делата на другите държави. За Тръмп Щатите приличат на другите държави и също трябва да изграждат идентичността си на етническа основа, а това е идентичността на белия англосаксонски протестант.

И макар Щатите остават страната, в която много мечтаят да пристигнат да учат, тази привлекателност вероятно приключ.

Много държави подкрепиха протестиращите и движението Black Blacks Matter. САЩ биват критикувани, че не водят целия свят към победа над пандемията. А в конфронтацията между САЩ и Китай меката сила е не по-малко важна от грубата сила.

Щатите трябва да имат предвид, че протестите в подкрепа на Black Lives Matter с особена сила вървят в тези страни, с които Америка е в съюзнически отношения.

А всяко по-нататъшно съкращаване на меката сила на САЩ неизбежно ще доведе до ръст на влиянието на Китай и вероятно дори до неговата хегемония.

Идеята за американскаjd изключителност винаги е била най-мощното оръжие на САЩ в борбата срещу екзистенциалните заплахи, пише авторът на статията в «Дейли Сабах» и би било по-добре Щатите бързо да осъзнаят всичко това отново.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dailysabah.com/opinion/op-ed/the-erosion-of-american-exceptionalism

Американската изключителност отиде в небитието

Коментари:

Зареждане ...