Внукът на писателя Георги Караславов: Президентът Радев не присъства на парада на Победата в Москва, с което злепостави България и постави себе си в изолация

Автор: Георги Караславов

Гледам парада.

Няма да го коментирам. Ясен е.

Вниманието ми е насочено другаде.

На такива събития можеш да се срещнеш с други президенти и да се обсъдят директно проблеми, които касаят както двустранните отношения, така и региона, в случая — Балканите, икономически и търговски въпроси, които по каналния дипломатически път биха се проточили седмици, може и години.

Вучич не е глупак. Опича си политиката на Балканите и я синхронизира с тази на Москва и търси подкрепа и от другите държавни ръководители, които ще присъстват там. След няколко дни ще чуе каква цена ще предложи Тръмп за решаването на косовския въпрос, типично за доларовата дипломация. А този конфликтен възел държи в шах целия полуостров. България също.

Нашият пилот и фокусник на номера на Пугачов е решил да присъства на една конференция, организирана от немска фондация, с участието на хора атлантическия клуб, НДСВ и т.н. по тема, където освен чесане на езика е и загуба на време. Нищо съществено няма да възпроизведе. За капак, вече има ограничение за събиране на много хора на едно място, заради К19.

Темата на форума е бъдещето на ЕС (и България).

Толкова е търкана, че е изтъркана тази тема…, но ще напомня, че по време на българското председателство на ЕС, Радев проспа този период и не се включи активно.

Беше възможност да се включи в играта и да бъде забелязан…

Президентът беше много активен с постоянния си конфликт с изпълнителната власт и се стремеше да злепостави правителството по всякакъв начин, дори с някои държавни глави не се срещна.

Това, което не разбра пилота, че злепоставя първо България, а себе си, като нейн президент — се поставя в изолация.

Международна.

И тя не закъсня.

Лично аз, този форум бих го пропуснал и щях да изпратя вицето. Задължително бих отишъл на Парада в Москва, не само защото през 1945 г. тогава по площада е марширувал ген. Стойчев, като символика на съвпадение на датите, а защото сигурността на Балканите зависи от Косово, както и Черноморския регион, който неусетно се милитаризира и това блокира сътрудничеството и добрия тон сред черноморските държави.

Но… президентът Радев… е далеч от тази фина игра в голямата политика. На него му дайте лекия ПР за вътрешната масова консумация.

Изводите и коментарите ги оставям на Вас.

Георги Караславов

Припомняме с кое мероприятие президентът Радев замени Парада на Победата в Москва. Информацията е от вчера:

Отдавна сме в състояние на някакъв комфорт, че кризите остават извън нас, че ще бъдем стабилни в своето благосъстояние, но това не е така.

Радев на дискусия на Фондация "Фридрих Еберт", посветена на бъдещето на ЕС

Трябва да излезем от сферата на комфорт и да мислим повече за кризи.

Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия, посветена на бъдещето на Европейския съюз. Тя е организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация «Фридрих Еберт».

По думите му може би кризата с коронавирус е било добре да се случи, за да се види, че има проблем.

Държавният глава отбеляза, че в първите дни се е видяло как солидарността в ЕС се пропуква, дори са се прокраднали твърдения, че това е краят на Европейския съюз и Еврозоната.

Аз съм европтимист, клишетата за край на ЕС и Еврозаоната винаги са преждевременни, подчерта Радев.

Той изтъкна, че ЕС е достатъчно устойчив и го доказал в своята история.

Нека гледаме на тази криза като шанс, призова държавният глава. Според него когато се говори за икономика и възстановяване, трябва да се започне със сигурността.

По думите му вътрешната сигурност е много важна, тъй като «продължават да загиват мирни европейски граждани по мирните улици на Европа».

Румен Радев отбеляза, че все още не сме приключили с ефективно решение по отноешение на мигрантската криза. Той е на мнение, че имаме нужда от план в случай, че нарасне мигрантския натиск по сухопътните граници.

Президентът смята, че следващата стъпка за ЕС и България трябва да е инвестиция в наука и образование. Той подчерта, че страната ни има да решава много важни въпроси — Шенген и Еврозоната.

Рискове има, но те трябва да бъдат разясни на общественото и трябва да има ясен план как ще бъдат минимизирани, заяви Радев.

По думите му трябва да се избяга от перцепцията, че Брюксел е началник. Трябва да се води много по-добра информационна политика, за да може да се почувстваме като активна част от ЕС, допълни държавният глава.

По отношение на данъчната реформа президентът поясни, че няма развита държава в света, които да има плоска данъчна система на облагане като нашата.

Ние сме единствената държава, която няма необлагаем минимум. Тряба да се мисли за този дебат, добави още Румен Радев.

Коментари:

Зареждане ...