Руската фрегата «Адмирал Макаров» премина Босфора с курс към Средиземно море

Фрегата за далечна морска зона на Русия от проекта 11356Р/М «Адмирал Макаров» от състава на 30-та дивизия на надводните кораби на Черноморския флот на Военноморския флот на Русия пресече пролива Босфора с курс към Средиземно море.

Руската фрегата "Адмирал Макаров" премина Босфора с курс към Средиземно море

Това съобщиха журналисти от мястото на събитието.

Руската фрегата "Адмирал Макаров" премина Босфора с курс към Средиземно море

Снимките са на журналисти от мястото на събитието.

През март тази година съобщихме, че фрегатите «Адмирал Макаров» и «Адмирал Григорович» влязоха в Средиземно море за подкрепа на Сирия в боевете за Идлиб
Турция не посмя да затвори проливите: «Адмирал Макаров» и «Адмирал Григорович» влязоха в Средиземно море за подкрепа на Сирия в боевете за Идлиб» width=»613″ height=»379″ />

«Турция разглежда възможността да прегради проливите Босфора и Дарданелите за преминаването на руски военни кораби като реакция за изостряне на ситуацията в Идлиб», съобщиха информационните агенции миналата седмица.

Отбелязва се, че подобно решение може да бъде прието на основание чл. 20 и 21 от конвенцията Монтрьо от 1936 година за режима на проливите, в които става дума за ползването на подобно право в случай, че страната реши, че «се намира под непосредствена военна опасност».

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...