«Край на терора над вечния длъжник»

Управляващите внесоха в Народното събрание промени в Закона за задълженията и договорите, с които се предвижда 10-годишна абсолютна давност на събиранията от физическите лица.

"Край на терора над вечния длъжник"

Законодателна инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ цели да сложи край на фигурата на т. нар. „вечен длъжник“.

Българското законодателство е предвидило единствено 10-годишна абсолютна давност за публичните вземания. България е единствената страна-членка на ЕС без правна регламентация, която да слага край на задълженията на физически лица, подчерта по време на брифинг, организиран от представители на управляващата коалиция, евродепутатът Емил Радев:

«Това е много важно, защото имаме и други преследвания — това на колекторите. За физическите лица за съжаление, даже и когато им се разпродаде имуществото, даже когато вече  няма как да удовлетворяват  претенциите на кредиторите, когато са минали 10 – 15 — 20 години даже имаме казуси. Даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават  да дължат».

Промените в Закона за задълженията и договорите ще разрешат този проблем по бърз и евтин начин както за длъжника, така и за кредитора, посочи още евродепутатът Емил Радев:

«Няма да са нужни скъпоплатени адвокати, юридически услуги, само с едно заявление след изтичане на 10-та година ще трябва да се прекратят и изпълнителни дела, както и съдебно преследване. Така че, надявам се още тази година вечни длъжници в България да няма.»

Емил Радев

Съпредседателят на парламентарната група „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов коментира от своя страна, че общият  законопроект с ГЕРБ не отменя законодателната инициатива на патриотите в закона за така наречения „частен фалит“, който също ще е част от законодателната програма на парламента до края на годината,

«Той дава процедура на защита и накрая заличава задълженията — тоест слагаме край на терора над вечния длъжник», обясни Веселинов във връзка с предвидената промяна.

Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...