Косовския момент на истината — към западните политици могат да възникнат неудобни въпроси

25 юни 2020-Нюз Фронт.

Косовската сделка можеше да бъде външнополитически коз на Доналд Тръмп в президентската надпревара. Американската администрация работи активно в тази област, но събитията от миналото могат да развалят балканските амбиции на Вашингтон.

Първата плочка на доминото вече се залюля да падне. И тази плочка се оказа Хашим Тачи.
Бившият главатр на така наречената Освободителна армия на Косово, а сега глава на самопровъзгласилата се република беше обвинен във военни престъпления.

Косовския момент на истината - към западните политици могат да възникнат неудобни въпроси

Решението бе взето от Специалната прокуратура на Международния съд за престъпленията, извършени срещу етническите сърби по време на войната в Косово.

Тачи и девет други бойци от ОАК са обвинени в престъпления срещу човечеството.
На тях висят обвинения в убийства, отвличания, преследване и изтезания.

Прави впечатление, че в събота, 27 юни, Хашим Тачи трябваше да пристигне във Вашингтон, където американските власти искаха да го срещбат с президента на Сърбия Александър Вучич като част от преговорите за Косово.
И Тачи трябваше да се откаже от това пътуване.
Очевидно, че шансовете да възтържествува справедливостта бяха малко, ако небеше конфронтацията между ЕС и САЩ по косовско направление

Досега изглеждаше, че Вашингтон имаше предимство. САЩ отстраниха Албина Курти, който като премиер саботира американската концепция с обмена на територии между Сърбия и Косово. Такъв сценарий не подхожда на Германия, за което говори докладчикът по Косово Виола фон Крамон в Европейския парламент.
Сега обаче не става въпрос за това.

Съединените щати активно сътрудничиха с Тачи двадесет години, като си затваряха очите за извършените престъпления. НАТО всъщност застана на страната на бойците, когато започна бомбардировките над Сърбия.
Преди десет години специалният докладчик на ПАСЕ Дик Марти представи доклад, според който лидерите на АОК са участвали не само в отвличания, изнасилвания, унищожаване на църкви и трафик на наркотици, но и в продажбата на органи на затворници. Дик Марти се позова на данни, получени от разузнавателните служби на западните страни, които знаеха за престъпленията, но мълчаха и продължиха да си сътрудничат с косовските бойци. По този начин, ако Тачи се яви пред съда, тогава въпросите ще бъдат не само към него.

 

Евгений Гаман, специално за News Front

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...