Експерт: Мерките не се изпълняват, защото различните власти дават противоречиви послания

Проблемът е, че властта се разкрачи, разкъса, раздвои, разтрои, между множество интереси, които трябва да обслужи“, каза пред БНР психолингвистът Стела Богомилова в коментар по темата защо хората спряха да слушат инструкциите на властта за мерките срещу Covid-19.

Експерт: Мерките не се изпълняват, защото различните власти дават противоречиви послания“Властта има интерес да има имидж и репутация пред обществото, има интерес да стикова действията си и мерките съобразно експертизи, само че самите експертизи са противоречиви“, посочи тя.

“Обществото е нормално да реагира разнообразно, но при всички случаи в двете крайности на нормата – или да се подцени проблемът като несъществен, повече отколкото е нормално, или да се надцени проблемът – да се предизвика една тревожност, страх, объркване, несигурност. Това в психологията се нарича “принцип на акордеона“ – свиваме, разгъваме“, посочи още Богомилова.

Експерт: Мерките не се изпълняват, защото различните власти дават противоречиви послания

“Понеже минаха Държавните зрелостни изпити за 12-и клас, и във връзка с това, че се падна Елин Пелин бих посочила като пример повестта “Гераците“.

Там има като централен проблем едно имане, зарито съкровище, за което всички говорят, но никой реално не го е виждал.

Ако направим тази аналогия, че обществото и властта съотношение както е един клас и един учител – как бихте се почувствали, ако ваш учител, авторитетният възрастен, родителят, властта дава противоречиви, разнопосочни инструкции“, коментира още тя в интервю за предаването “12+3“.

Интервю на Даниела Големинова със Стела Богомилова за “12+3“

Коментари:

Зареждане ...