Турски студенти в Русия: Образованието там е невероятно — строга дисциплина, нямаш право на грешка…


Младите хора, които получиха образование в Русия за работа в АЕЦ „Акуо“ — първата атомна електроцентрала, проектирана в Турция, разказват на изданието за преживения опит. Според тях най-запомнящото се нещо, с което е трябвало да се сблъскат, е била строгата дисциплина и липсата на правото да правят грешки.

Превод от Hürriyet, Турция: 

Турски студенти в Русия: Образованието там е невероятно - строга дисциплина, нямаш право на грешка...

Шестима млади хора, преминали трудно обучение в Русия за шест години и половина, за да работят в АЕЦ „Акуо“, разговаряха с Хюриет.

Според тях „обучението беше много подробно, сериозно и строго“, „нямаш право да правиш грешки“, „имаше уроци за Чернобил“, „ако се провалиш дори в един предмет, това би означавало край за нас“, „гледаш на улицата и чувстваш сякаш живееш в някакъв руски роман», «никога не ни беше позволено да забравим нищо, трябваше да знаем всичко».

„Една година обучение по руски език, три години общо инженерство и две години и половина специализирани предмети“, споделят руските възпитаници от Турция.

«Още в Обнинск, като студенти, осъзнахме отговорността, която е върху раменете ни. Всички наши преподаватели бяха учени, чиито теории, понятиен апарат се използват в целия свят.

Турски студенти в Русия: Образованието там е невероятно - строга дисциплина, нямаш право на грешка...

Учеха ни никога да не правим грешки.

Постоянно ни обръщаха внимание на грешките, които бяхме направили по-рано. Изпитната система беше доста сложна. Нямахме право да се провалим в нито една част. Този, който се провалеше, биваше изключван от учебния процес. На изпитите можехме да използваме само химикалка. По време на изпита преподавателите ни задаваха въпроси като на интервю.“

През цялото време бяхме на тръни…

Постоянно ни изпитваха…

Петя Паликрушева

Източник: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/akkuyuda-calismak-icin-rusyada-egitim-alan-gencler-sureci-hurriyete-anlatti-hataya-yer-yok-41547133

Турски студенти в Русия: Образованието там е невероятно - строга дисциплина, нямаш право на грешка...

Коментари:

Зареждане ...