Турция отхвърли предупреждението на Египет по отношение на Либия

24 юни 2020-Нюз Фронт.

В събота египетският президент Абдул Фатах Ал Сиси разпореди на армията да бъде готова към изпълняване на мисия в страната или извън нея, за да защити националната си сигурност в ситуация на напрежение заради турска намеса в конфликта в Либия.
Египетският лидер предупреди, че ако силите на ПНС тръгнат към стратегически важния град Сирт (на около 450 километра източно от столицата Триполи), това може да предизвика «пряка» намеса от Кайро.

Турция отхвърли предупреждението на Египет по отношение на Либия

След това, Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи, подкрепяно от турците и и ръководено от Файез ал Сарадж, осъди заплахата от военна намеса на Ал Сиси, като го нарече «обявяване на война».

„Това е враждебен акт, пряка намеса и е обявяване на война“, се казва в изявление на ПНС.

Във вторник агенция Ройтерс, позовавайки се на ръководството на Турция, заяви, че Анкара няма да спре да подкрепя своите либийски съюзници, въпреки предупрежденията на Египет и евентуалната му «пряка» намеса.

„Изявленията на Ал Сиси нямат основание.
Турция и Либия няма да се откажат от решителността си “, заяви турски служител, цитиран от агенцията.

Той добави, че ПНС, с турска подкрепа, продължава да се подготвя за битка с Либийската национална армия, маршал Хафтар (LNA), за Сирт и региона Юфра по-на юг.

На 6 юни Ал Сиси предложи «инициативата на Кайро» и призова страните да предприемат редица мерки, включително прекратяване на огъня на 8 юни, избори в президентския съвет на либийския народ под егидата на ООН, изтегляне на всички наемници от Либия и възобновяване на военните преговори по формулата 5 + 5.

Ръководителят на ПНС Ал-Сарадж заяви, че ще бъде готов да започне преговори след превземането на Сирт.

Продължаваме да следим обстановката, очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...