«Статията на Путин демонстрира, че той единственият отговорен световен лидер»

-me
Авторът нарича статията на Путин набор от стандартни неосъветски тези по темата за историята, подправен с демагогски призиви към западните политици да формират нов глобален ред. На фона на трудностите, срещани от Запада, Русия се стреми да вземе инициативата и да заеме ключова позиция в глобалния концерт на държавите, твърди авторът.

Видео: Шокиращи факти от Путин за началото на Втората световна война.

Превод от Ośrodek Studiów Wschodnich, Полша:

"Статията на Путин демонстрира, че той единственият отговорен световен лидер"

Публикацията представлява игра върху емоциите на фона на вече появилите се неточни изказвания по темата на предвоенната история и демагогски призиви към западните лидери да вземат предвид руските интереси при формирането на новия глобален ред, основан на логиката на Ялтинските споразумения.

Русия се опитва да се възползва от сериозните проблеми, възникнали на Запад на фона на пандемията (кризата на американското лидерство, разногласията в НАТО, напрежението в САЩ, споровете в Европейския съюз относно антикризисната стратегия, нестабилната епидемиологична ситуация в Китай) и нарастващата несигурност относно развитието на събитията в международен план.

"Статията на Путин демонстрира, че той единственият отговорен световен лидер"

Русия се опитва да вземе инициативата и да заеме ключова позиция в глобалния концерт на държавите.

Едновременно с това статията може да се използва за блокиране на плановете за увеличаване на американското присъствие в Полша.

Публикацията има за цел да покаже значимостта на темата за Втората световна война за съвременната международна политика.

Идеята на Путин се осъществява на две нива: чрез не твърде завоалирани предупреждения за риска от избухването на нов световен конфликт и чрез намеци, че само предложенията на Москва ще помогнат за предотвратяването на глобалната дестабилизация.

"Статията на Путин демонстрира, че той единственият отговорен световен лидер"

Позоваванията, появяващи се няколко пъти в статията, на предвоенната идея на СССР за създаването на „система за колективна сигурност“, демонстрират какви са интересите на съвременна Русия.

Русия не за първи път се опитва да ограничи ролята на НАТО в архитектурата на европейската сигурност и да създаде своеобразна „извънблокова система“, в която руснаците всъщност биха играли водеща роля (по-специално чрез свеждане до минимум на американската активност в Европа).

Статията на Путин има за цел да създаде основа за доминирането на подхода на Кремъл при обсъждането на въпросите на международната сигурност и по този начин да зададе общите настроения преди срещата на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

Тя е адресирана към онези кръгове в трансатлантическия истаблишмънт, които традиционно приемат за чиста монета руските предложения за сътрудничество в името на борбата с глобалните заплахи.

В същото време целта на публикацията на Путин е да забие клин между «прагматичния» Запад и страните от Източна и Централна Европа.

Статията демонстрира, че Путин е единственият отговорен световен лидер и следователно трябва да заеме своето законно място сред лидерите на държавите, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН…

Петя Паликрушева

Източник: https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2020-06-19/artykul-putina-rewizjonizm-historyczny-w-sluzbie-polityki

Коментари:

Зареждане ...