Радев на дискусия на Фондация «Фридрих Еберт», посветена на бъдещето на ЕС

Отдавна сме в състояние на някакъв комфорт, че кризите остават извън нас, че ще бъдем стабилни в своето благосъстояние, но това не е така.

Радев на дискусия на Фондация "Фридрих Еберт", посветена на бъдещето на ЕС

Трябва да излезем от сферата на комфорт и да мислим повече за кризи.

Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия, посветена на бъдещето на Европейския съюз. Тя е организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация «Фридрих Еберт».

По думите му може би кризата с коронавирус е било добре да се случи, за да се види, че има проблем.

Държавният глава отбеляза, че в първите дни се е видяло как солидарността в ЕС се пропуква, дори са се прокраднали твърдения, че това е краят на Европейския съюз и Еврозоната.

Аз съм европтимист, клишетата за край на ЕС и Еврозаоната винаги са преждевременни, подчерта Радев.

Той изтъкна, че ЕС е достатъчно устойчив и го доказал в своята история.

Нека гледаме на тази криза като шанс, призова държавният глава. Според него когато се говори за икономика и възстановяване, трябва да се започне със сигурността.

По думите му вътрешната сигурност е много важна, тъй като «продължават да загиват мирни европейски граждани по мирните улици на Европа».

Румен Радев отбеляза, че все още не сме приключили с ефективно решение по отноешение на мигрантската криза. Той е на мнение, че имаме нужда от план в случай, че нарасне мигрантския натиск по сухопътните граници.

Президентът смята, че следващата стъпка за ЕС и България трябва да е инвестиция в наука и образование. Той подчерта, че страната ни има да решава много важни въпроси — Шенген и Еврозоната.

Рискове има, но те трябва да бъдат разясни на общественото и трябва да има ясен план как ще бъдат минимизирани, заяви Радев.

По думите му трябва да се избяга от перцепцията, че Брюксел е началник. Трябва да се води много по-добра информационна политика, за да може да се почувстваме като активна част от ЕС, допълни държавният глава.

По отношение на данъчната реформа президентът поясни, че няма развита държава в света, които да има плоска данъчна система на облагане като нашата.

Ние сме единствената държава, която няма необлагаем минимум. Тряба да се мисли за този дебат, добави още Румен Радев.

Коментари:

Зареждане ...