«Панцир-СМ» ще триумфира на Парадата на Победата в Москва

Авторите на «Женмин жибао» пишат за най-новите ракетни системи за противовъздушна отбрана, с разработването на които Русия се занимава през последните години. Този комплекс има най-високото ниво на прихващане на ракети в света. Както се съобщава, той ще бъде демонстриран на парада на Победата.

Превод от Жeнмин жибао, Китай: 

"Панцир-СМ" ще триумфира на Парадата на Победата в Москва

Неотдавна чуждестранните медии съобщиха, че на 24 юни, по време на парада на Победата в Москва, ще бъде показан най-новият зенитно ракетен комплекс «Панцир СМ».

«Панцир» е общото наименование за серия зенитно-ракетни комплекси.

Първото поколение на системата «Панцир-С1“ се състои от 12 управлявани зенитни ракети и двоен 30-мм противовъздушен автомат. Ракетите 57E6E са по-мощна версия на руската преносима зенитна управлявана ракета «Игла».

В допълнение към 12-те ракети „Панцир-C1“ включва и 30 mm 2A38 двустволeн зенитен автомат, който се характеризира с висока скорост на стрелбата.

Според наличните данни, скоростта на стрелбата може да достигне пет хиляди изстрела на минута, а двата ствола 2А38 могат да произведат десет хиляди изстрела в минута.

Подобна плътност на огъня позволява ефективно да се прихванат свръхзвукови цели. С други думи, «Панцир-С1» притежава способнотста да прихване балистични ракети с малък обсег.

«Панцир- СМ“, който ще бъде демонстриран на парада на Победата в Москва на 24 юни, е най-новото достижение в разработката на «Панцирите».

Това е модернизиран вариант на шасито на бронирания автомобил К-53958 «Торнадо» (8×8).

Освен стандартната бронирана кабина, двигателя с мощност от 450 конски сили и автоматичната скоростна кутия, даденият комплекс е снабден също с нова радиолокационна станция и усъвършенствана инфрачервена система за съпровождане на целите, а също с нови ракети, което позволява да се увеличи радиусът на действие до 40 км.

Така новят зенитно-ракетен комплекс може да се нарече усъвършенствана версия на системите «Панцир-С1», която притежава най-високо ниво на прихващане на ракети в Русия и дори в целия свят.

Появата на най-новата зенитно-ракетна и оръдийна система «Панцир-СМ» ще окаже определено въздействие върху цялата руска система за противоракетна и противовъздушна отбрана. Това не само ще засили териториалната отбрана на Русия, но и ще даде решителен отговор на оттеглянето на САЩ от военните договори.

Така в бъдеще конкуренцията между двете страни в тази област може да стане още по-ожесточена.

Петя Паликрушева

Източник: http://military.people.com.cn/n1/2020/0617/c1011-31749969.html

"Панцир-СМ" ще триумфира на Парадата на Победата в Москва

 

Коментари:

Зареждане ...