Извънредата епидемична обстановка в страната се удължава до 15 юли

Извънредата епидемична обставнока в страната се удължава до 15 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет.

Извънредата епидемична обстановка в страната се удължава до 15 юли

На влизане Борисов настоя от министртите да се поразредят малко, за да може да говори и да има два метра дистанция.  Всички министри бяха с предпазни маски, а премиерът свали своята, за да обясни какво се предприема оттук нататък.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че от 26 май до 9 юни средно дневно са извършени 1 200 проби на ден, като в последните 2 седмици близо 2 000 проби са били извършени на ден. След 26 май средното ниво на заболелите от коронавирус е 2.43%, докато сега е 4.4% — това показва, че има повишаване на интезиновстта на епидемичния процес и разпространението на коронавирус.

Има увеличение броя на заразените медицинските специалисти — 371 човека, отчете здравният министър. Коронавирусът продължава да е с неизяснен произход и представлява сериозна опасност за общественото здраве, предупреди Ананиев.

Заболяването продължава да регистрира медицински персонал и няма открито лечение, мярка и ваксина. Всичко това дава основание, с което да предложим да се удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли. През този период няма да се налагат нови и тежки мерки, а ще бъде заложено на тези, които се прилагат в момента, увери Ананиев.

Забранява се влизането на територията на страната от определени държави. Трябва да има физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски и дистанционна форма на работа. Силно ще бъдат завишени мерките и контролът по тяхното изпълнение, предупреди Кирил Ананиев.

Борисов подкрепи тезата на Ананиев и посочи, че проблемът е, че нямало някой от света, който да ни каже кое е правилно и кое не.

Аз така с яд по някой път слушам някои критици за проба-грешка. По целия свят се движат така и ще отворят ресторантите чак юли месец. Безспорно мерките вършат резултат за здравето на хората, отбеляза премиерът.

Ние поетапно отворихме всичко и умолявахме само за едно — да се спазва дисциплината, каза Борисов и посочи, че ние сме били единствените, които позволили на футболистите да играят пред публика. Затова сега има рестрикция и най-вероятно, ако така продължат феновете, ще затворим стадионите като в другите държави.

«Явно, когато направиш жест — не се отчита. Отворихме дискотеките и видяхме какво правят там. Демокрацията е за дисциплинираните — да спазваш определени правила», посочи Борисов и отчете, че заради броя на заразените са върнати маските.

Заболелите се третират с най-добрите медикаменти и на това се дължат добрите резултати. Някои доктори и професори казаха, че ще си скъсат дипломите и книжките, че коронавирусът ще отмине през лятото като другите вируси. Не само, че не отмина, но и ни заля, отчете Борисов.

По думите му нищо не се прави, което да притесни психически хората. Спряхме брифингите, близо 3 000 са тестуваните. Медиите си взимат информацията, не ние всяваме страх, изтъкна премиерът и настоя от министрите си да минат към следващите точки от дневния ред.

Коментари:

Зареждане ...