Хуанцю шибао (Китай): Русия и Китай заедно ще защитят антифашистката победа във Втората световна война

Решението на Русия да проведе Парад на победата привлече вниманието на международната общност. Авторът на статията е участвал в празненствата от предишни години. Той обяснява важността им, като подчертава, че те в никакъв случай не са „празничен карнавал“, какъвто може да се види например в САЩ.

Превод от Хуанцю шибао (Китай):

Хуанцю шибао (Китай): Русия и Китай заедно ще защитят антифашистката победа във Втората световна война

«Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой…»

Тази песен „Свещената война“, написана в началото на Втората световна война, в критичния момент от 1941 г. по време на военния парад на Червения площад се превърна в химн на настъплението.

Ето защо, десетилетия по-късно, по време на парада на победата, тя звучи винаги като встъпителната песен, а мощната и изразителна мелодия и думите от поколение на поколение вдъхновяват руската армия и цивилното население.
Когато бях в Москва по време на събитията, посветени на годишнината от победата във Великата Отечествена война, видях сълзи в очите на много руски ветерани, когато чуха тази песен.

Много китайци също изключително много харесват тази песен.

Героичният дух е необходим за всяка здрава нация, а военният парад е важно мероприятие за поддържане бойния дух на народа. В това особено време, когато свирепства епидемията, Русия иска да проведе военния парад на Червения площад на 24 юни, защото това има за нея извънредно важно значение.

Колкото по-трудно и опасно е времето, толкова по-голямо е значението на военния парад за повишаване на бойния дух на нацията — такава е традицията на руския народ. На 7 ноември 1941 г., когато непобедимата нацистка армия се намираше само на 30 километра от столицата, традиционният военен парад на Червения площад в чест на годишнината от Октомврийската революция не беше отменен, както германците очакваха.

Когато прякото предаване на военния парад по радиото достигна до всеки окоп на фронтовата линия, бойният дух на Съветската червена армия, който беше потушен от непрекъснато отстъпление от самото начало на войната, веднага се надигна. Много хора по света оцениха значението на това събитие не по-малко от победата в крупно сражение.

Паметта за борбата на СССР във войната също е много важна за поддържането на международния статус на неговия правоприемник — Руската федерация.

През последните години западните държави, ръководени от САЩ, представят предишното поколение руснаци в лоша светлина и оказват реален натиск върху историята, не само намалявайки ролята на съветската армия във Втората световна война, но и твърдейки, че Съветският съюз и нацистка Германия заедно са причината за избухването на войната, разменяйки местата на агресора с онези, които му се противопоставиха.

В отговор на тази клевета Русия трябва още по-ясно да подчертае огромния принос и многото жертви, направени от съветската армия и мирните жители по време на Втората световна война.

Западните страни често не вярват на данните на Съветския съюз и Русия. Но според оценките на обединеното германско правителство (след обединението на ГДР и ГФР) от 4,8 милиона загинали нацисти над 78% от германците са убити от съветските войски на Източния фронт.

Съветската армия всъщност изтри от лицето на земята основните фашистки сили на Германия, Съветският съюз също участва в борбата срещу японските и италианските фашисти.

27 милиона са жертвите на СССР от войната. Ранените са 30 милиона.

След влизането в 21 век, отбелязвайки годишнината от антифашистката война, Китай и Русия заедно ще защитават резултатите от победата във Втората световна война и следвоенния международен ред, така че в никакъв случай часовникът да не се върне назад…

Петя Паликрушева

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/3ylPE05mrSi

Коментари:

Зареждане ...