Експерт: Нищо в икономиката не е както преди

„Икономиката на България е малка за мащабите на Европейския съюз. Сега е важно да имаме предвид, че най-голямата икономическа организация – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, направи допускане за втора вълна на коронавируса, втора карантина в рамките на тази година, и ако този сценарий, се сбъдне, то общият спад на глобалната икономика ще е още по-голям“. Това коментира пред БНР икономистът Румен Гълъбинов.

Експерт: Нищо в икономиката не е както преди
Румен ГълъбиновСнимка: Ани Петрова

България беше наредена сред страните от Източна Европа с най-висок икономически риск. Изследването е на „Оксфорд Икономикс“ в анализ на развиващите се пазари в Европейския съюз.

„При втора вълна на коронавируса и при втора карантина България би очаквала над 8% спад на икономиката. Ще имаме и по-голям ръст на безработица, вероятно… Ако нещата продължат така, една календарна година ще ни е необходима да бъдем в рецесия и тя да не се задълбочи в депресия. Ако влезем в депресионната ситуация на втория удар, ще бъде дискусионно дали 2021 година ще бъде възможна за започване на възстановяване“.

В предаването „12+3“ Румен Гълъбинов подчерта, че в последните 30 години не се е случвало по-рязка и по-бърза промяна в прогнозите за спад в икономическото развитие:

„Вече се правят допускания, които бяха немислими. За Франция се допуска, че ще направи над 14% спад на БВП, за цялата еврозона – над 11%. В тази ситуация и ние в България трябва да преоценим прогнозите си… Нищо в икономиката не е както преди. Тя не е дори започнала да работи изцяло“. 

По думите на икономиста спешните действия, които България трябва да предприеме, са в три насоки:

Вътрешно търсене и потребление. Износ. Инвестиции“.

Интервю на Даниела Якова с Румен Гълъбинов в предаването „12+3“

Коментари:

Зареждане ...