Египет може да изпрати войски в Либия заради про-турските бойци

24 юни 2020-Нюз Фронт.

Турската военна намеса принуждава либийския парламент да потърси помощ от съседите.

Председателят на Либийската камара на представителите Агила Салех заяви, че народа ще се обърне към Египет, ако протурските бойци, които се бият на страната на така нареченоти Правителство на националното съгласие, преминат „червената линия“.

„Червената линия“ означава превземането на Сирт, което е източно от Триполи.
Селото е стратегически важно, защото лоялните бойци на ПНС редовно се опитват да го превземат.

Египет може да изпрати войски в Либия заради про-турските бойци

«В случай на превземането на Сирт от силите на ПНС, ние ще помолим египетските въоръжени сили да ни помогнат», каза Салех.

 

Както по-рано News Front съобщи, Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар възобнови настъплението в Триполи в края на миналата година.

Тогава правителството на Националното съгласие поиска подкрепа от Анкара, след което джихадисти, лоялни към Турция, пристигнаха, за да помогнат на местните бойци.

Либийската криза започна през 2011 година.
Тогава, по време на въоръжения преврат, Муамар Кадафи беше свален, което доведе до създаването на двойна власт в страната. Така в Триполи с подкрепата на Запада се формира така нареченото правителство на националното съгласие, което либийският парламент отказа да признае в град Тобрук, който издигна на постта главнокомандващ генерал Хафтар.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...