Да разбием поредния мит: Кой кого «затрупа с трупове» през 1941 -1945 години?

Западната пропаганда, говорейки за победата на Съветския съюз над Германия, използва фалшивата теза, че Червената армия уж «затрупала враговете с труповете на съветските войници». За да я опровергае, авторът прави сравнителен анализ на военните и цивилни жертви на фашистка Германия и техните съюзници и СССР.

Превод от Корреспондент (Украйна):

Да разбием поредния мит: Кой кого "затрупа с трупове" през 1941 -1945 години?

Съотношението на военните загуби е 1 към 1,3.

Няма такова чудо десет руснаци за един хитлерст.

Въобще не може да се говори за «затрупване на врага с трупове на съветски войници».

Общите човешки загуби на СССР във Великата Отечествена война, определени по метода на демографския баланс, са равни на 26 милиона 600 хиляди души.

От тях около 8 милиона души са загиналите от съветска Украйна.

Що се отнася до общите загуби на врага, техният брой е 11 милиона 900 хиляди — загубата на Германия заедно с нейните съюзници (Италия, Финландия, Унгария, Румъния и др.), които пряко се бият срещу СССР.

И така, 11 милиона 900 хиляди германци и техните съюзници срещу 26 милиона 600 хиляди на СССР.

Да, СССР загуби много повече от германците. Но това са именно общите загуби на населението — и военни, и цивилни.

Но за да преценим дали съветската армия се е сражавала добре или е „затрупала германците с трупове“, трябва да открием броя на съветските безвъзвратни загуби на армията. И да ги сравним с подобни данни за германците и техните съюзници на Източния фронт.

Трябва да се анализират безвъзвратните загуби, а не да се сравняват руските общи загуби с немските бойни загуби.

Какво са безвъзвратните загуби?

Това са загинали в боевете, безследно изчезнали на фронта, умрели от раните си, умрели от болести, получени на фронта, или умрели на фронта по други причини, а също попадналите в плен.

И така:
Немските безвъзвратни загуби на съветско-германския фронт за периода от 22.06.41 до 09.05.45 са 7 милиона и 181 хиляди, а заедно с техните съюзници — 8 милиона и 649 хиляди човека.

В това число не влизат немските загуби след 9 май 1945 г., когато германската войска капитулира.

Съветските военни загуби и загубите на съветските съюзници на съветско-германския фронт са 11 милиона и 520 хиляди човека. 

Това са общопризнати данни от многогодишната работа в архивите на комисията Кривошеев, която преброи по една и съща методика загубите както на съветските Въоръжени сили, така и загубите на вермахта и неговите сюзници.

Както виждаме, съотношението на военните загуби е 1 към 1.3 — и въобще и не може да става дума за «един хитлерист за десет руснаци», а още повече за каквито и да било гнусни твърдения, за «затрупани с трупове на съветски войници».

Всъщност, невъзможно е такава мощна армия, която мигновено разгроми Франция и Полша, армия, за която работи цяла континентална Европа, просто да бъде затрупана с трупове.

Още повече, че общото население на Германия, нейните сюзници в Европа и подчинените им страни, всички ресурси, които (включително човешки) активно се изпилзват от нацистите, през 1941 превишават населението на СССР.

За да се победи такъв враг, са нужни огромно упорство и мъжество на войниците, високо ниво на мотивация, отлично оръжие, отлично командване, мощна промишленост и селско стопанство.

И вяра в защитата на социалистическия СССР.

Смърт на фашизма!

Петя Паликрушева

Източник:https://blogs.korrespondent.net/blog/events/4243798/

Коментари:

Зареждане ...