Борел проверява външната граница на ЕС и сондажите на Турция в Средиземно море

Проверка на сигурността на външната граница на Евросъюза и сондажите на Турция за газ и петрол в Средиземно море – това са основни теми за визитата на върховния представител на Европейския съюз за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел в Гърция.

Борел проверява външната граница на ЕС и сондажите на Турция в Средиземно море

Придружен от гръцкият външен министър Никос Дендиас, първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел е на сухопътната граница с Турция в района на Кастаниес.

Проверява се сигурността по охраната на граничната бразда, която е външна граница на Евросъюза. Заедно с гръцката гранична охрана на място са и части на европейската агенция „Фронтекс“.

Силите по охрана се увеличиха значително след опитите на хиляди мигранти да преминат на европейска територия през март тази година. Атина очаква нова вълна мигранти в тази посока след приключване на кризата с коронавируса.

Върховният представител на ЕС по външните работи ще се срещне довечера в Атина с премиера Кириакос Мицотакис и министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопутулос.

Гръцкото правителство ще обсъди с първия европейски дипломат нарастващото напрежение  от плановете на Анкара за сондажи на газ и петрол в източното Средиземноморие, които Атина счита за грубо нарушение на международното право.

Според коментарите на експерти посещението на Жозеп Борел е сигнал към Анкара за прекратяване на провокациите по отношение на Атина. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...