Американска писателка: САЩ са претъпкани с паметници, представляващи «токсичен расизъм»

Американците трябва да преоценят паметниците на гражданската война. Такова мнение в своята колона за The Washington Post изказва писателката Лора Броуди. Според нея статуите на двете страни на конфликта често съдържат не само елементи на расизъм, но и „токсична мъжественост“.

Американска писателка: САЩ са претъпкани с паметници, представляващи "токсичен расизъм"

На фона на преоценката на историческите паметници в Съединените щати и по света „е време да обърнем внимание“ на мемориала в Бостън. Това е расистка статуя и тя буквало «боде очите». Но по-малко очевидно е мястото, което заема тя „в културата на токсичната мъжественост“, пише писателката Лора Броуди във „Вашингтон пост“.

Мемориалът е издигнат през 1876 г. със средства, дарени от бившите роби. В същото време с черните спонсори никой не се е консултирал при проектирането на статуята, твърди авторът на статията.

Статуята изобразява президента Ейбрахам Линкълн, извисяващ се над стоящ на колене чернокож, коленичил в краката му. Дясната ръка на президента опира до Прокламацията за освобождение, а лявата виси над главата на бившия роб, който захвърля оковите.

«В епохата, когато статуите на генерала от Конфедерацията Робърт Ли бяха поставени на още по-високи постаменти, подчинението на чернокожия човек служеше за припомняне: макар Линкълн да освобождава робите, то нито той, нито обществото, което той ръководи, не подкрепят расовото равенство», пише Броуди.

Според нея, връзката между паметниците на конфедерацията и расизма е добре документирана. Например, през 1913 г. в Северна Каролина по време на откриването на паметника на войника от Конфередерацията «Тихия Сам», промишленият бизнесмен Джулиан Тар произнесъл скандална реч. В нея той нарекъл ветераните-южняци защитици на англосаксонската раса и се хвалел с това, че през 1865 г. наделеко пребил с камшик «черна и мазна негърка», която уж оскърбила бяла лейди.

«Този свиреп израз за мъжественост илюстрира как галантността спрямо белите жени на южняцте прикривала жестокостта към чернокожите жени. Няма значение дали е било под формата на физическо издевателство или изнасилване“, счита Броуди.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?next_url=https%3a%2f%2fwww.washingtonpost.com%2fopinions%2flocal-opinions%2fthe-toxic-masculinity-of-all-those-racist-statues%2f2020%2f06%2f18%2fb31488dc-b009-11ea-856d-5054296735e5_story.html

Коментари:

Зареждане ...