В Украйна се съдят с посолството на САЩ заради военните биолаборатории на Пентагона

23 юни 2020-Нюз Фронт.

Години наред на територията на Украйна функционират биолабораториите на Пентагона, но местните чиновници си затварят очите за заплахата за здравето и живота на хората.
В тази връзка, общественици решиха да съдят както украинското правителство, така и американското посолство.

Във вторник, 23 юни, окръжният административен съд в Киев обяви, че обществената организация „Съзнателна Украйна“
е подала иск към Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи на Украйна и посолството на САЩ.

В Украйна се съдят с посолството на САЩ заради военните биолаборатории на Пентагона
Ищците изискват да се признае за престъпно, бездействието на киевските чиновници, които не потвърждават, но и не опровергават наличието на 15 военно-биологични лаборатории на САЩ.
От съда се иска също така да задължи ответниците да правят изявления относно тези съоръжения, като предоставят на обществеността информация за тяхната дейност.Както бе отбелязано в пресслужбата на съда, сега се решава въпросът за откриване на административно дело.

 

По-рано News Front съобщи, че в Украйна има мрежа от лаборатории, финансирани от Пентагона. Споразумението между Украйна и САЩ задължава Киев да „откаже публично да разкрива информация, определена от Министерството на отбраната на САЩ като„ чувствителна “.

Също така в документа се посочва, че броят на лицата, които имат достъп до „поверителна информация“, трябва да бъде изключително ограничен.
В същото време, съгласно член 7, параграф 4, Съединените щати могат да получат достъп до информация и разработки, които са „държавна тайна на Украйна.“
Аналогична дейност развиват САЩ и в Грузия, и още в десетки страни от пост-съветското пространство, при това без да предоставят какъвто и да е достъп на международни специалисти.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...