N-TV: Ваксината срещу COVID-19 само за 4 държави от ЕС, на останалите — ако има излишъци!

Вместо да се сплотят пред лицето на пандемията, много държави се включиха в конкуренцията за ваксина срещу коронавируса, съобщава германският телевизионен канал N-TV. В редица страни националният егоизъм вече надделя над идеалите на международното сътрудничество. Този, който първи получи ваксината, ще притежава властта да влияе върху световната политика и някои страни вече виждат в това своя шанс.

N-TV: Ваксината срещу COVID-19 само за 4 държави от ЕС, на останалите - ако има излишъци!

„Този, който има ваксината, има власт“, отбелязва германският телевизионен канал N-TV.

По време на пандемията на коронавируса световната структура на властта се промени: кризата отново постави „националния егоизъм на някои страни над идеала за мултилатерализма“ и това може да има тежки последици за всички, защото търсенето на ваксина провокира нови конфликти.

Изследователските лаборатории по света се надяват светът да се върне към нормалния живот.

Тестват се общо 141 коронавирусни ваксини. 13 от тях вече са подложени на клинични изпитвания.

Пет варианта ваксини са разработени в Китай, три в САЩ. В търсене на ваксинация от COVID-19 и двете страни развиха огромна скорост и едва ли някой друг може да бъде в крак с тях. Разработването на ваксина се превърна във въпрос на престиж и власт, сравними с космическата надпревара през 1950-60-те, казват експертите.

От гледна точка на политолога Йоханес Фарвик, това не е проблем:

„Конкуренцията е основата за иновациите. Трябва обаче да се внимава да се предотврати междунационалната вражда»

Невъзможно е да не се забележат тенденциите, показващи връщане към «националния егоизъм», отбелязва германският телевизионен канал.

Опитът на САЩ да си осигурят ваксина, заобикаляйки други страни, предизвика вълна от възмущение през май.

В същото време САЩ далеч не са единствените, които решиха да участват в научни проекти единствено от личен интерес. Германия отпусна 300 милиона евро, за да задържи CureVac, биотехнологичната компания, в страната.

Причината за тази стъпка беше недоверието: в Берлин имаше опасения, че ако компанията се премести в чужбина, в бъдеще ваксината, която разработи, може да не бъде достъпна за Германия и Европа. Германското правителство също сключи съюз с Италия, Франция и Холандия, за да гарантира, че милионите ваксини ще бъдат предназначени за гражданите на ЕС.

„Разбира се, правителствата се опитват, преди всичко, да защитят собственото си население от болестта“, обяснява Майк Фос, немски експерт по световно здраве.

«Въпреки това, тези конкурентни съображения могат да сблъскат държавите.»

Това е нова студена война.

След обвиненията в шпионаж шансовете за сътрудничество значително намаляха. Разбирането, че собственото благополучие зависи от другите, възникна в някои страни не само от началото на кризата, причинена от коронавируса, но пандемията само увеличи загрижеността за ефектите от пандемията и изостри политиката „ние преди всичко“ за различните страни.

Популисти като президентите на Съединените щати или Бразилия не оставят никакво съмнение, че биха предпочели еднолично да победят вируса.

В същото време те обръщат внимание на факта, че заразата е дошла от чужбина и това в момент, когато е необходимо да се засили международното сътрудничество, настоява германският телевизионен канал.

Никой не гарантира, че страната, която е първата, стартираща масовото производство на ваксината срещу коронавируса, ще сподели своята технология със света.

Голяма е вероятността обаче ваксината да бъде използвана като средство за политически натиск, „защото този, който я получи първи, не само ще спечели много пари. Той също така ще може да реши на кой да я достави и на кой не — и по този начин ще има огромно влияние“, заяви експертът Майк Фос.

„Проблемът с ваксините също ще покаже кои страни и коя политическа система са в състояние да предостави на свободен достъп общественото благо», счита експертът.

В миналого ставаше дума например за свободни морски пътища, но днес говорим за общественото здравеопазване. Всеки, който зададе тон в тази област, ще определи международната политика е в другите области на общественото благо».

Според експерти, Китай вече видя шанс в това — и САЩ със сигурност ще го видят.

Европа в тази ситуация се опитва да направи труден трик: от една страна иска да си осигури правото да закупи първите партиди ваксина, от друга, призовава за световна солидарност.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ваксинацията е общочовешко право. ЕС снабдява развиващите се страни с ваксини срещу животозастрашаващи заболявания.

Независимо от това, ваксината срещу COVID-19 трябва да се даде на първо място на граждани на четири държави от Европейския съюз.

От гледна точка на експертите вероятно тези страни ще продадат или дарят на останалите само онези излишъци от ваксината, от които самите те няма да се нуждаят — но това вече не се нарича световно благо. 

Докато въпросът кой е собственик на ваксината остава по-важен от осъзнаването, че ваксинацията в световен мащаб е в интерес на всички страни, ваксината остава инструмент на властта, подчертава N-TV.

Въпросът е в ръцете на кого ще попадне ваксината най-напред, завършва германският телевизионен канал.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.n-tv.de/politik/Wer-den-Impfstoff-hat-hat-die-Macht-article21858749.html

N-TV: Ваксината срещу COVID-19 само за 4 държави от ЕС, на останалите - ако има излишъци!

Коментари:

Зареждане ...