Haló novinу (Чехия): Референдумът в Крим беше триумф на историческата справедливост

Животът в Крим е много различен от картината, която рисуват украинските и западните медии. Крим се справи с хуманитарната блокада от Украйна, вече всичко се развива в Крим, всички проблеми постепенно се решават. Членът на Обществената камара на Република Крим разказва за това в интервю за чешкото издание.

Превод от Haló novinу (Чехия): 

Haló novinу (Чехия): Референдумът в Крим беше триумф на историческата справедливост

Референдумът беше триумф на историческата справедливост

Интервю на „Halo Noviny” с Иван Иванович Абажер, член на Обществената палата на Република Крим и директор на българския културен център „Извор”.

Абажер: Фактът, че украинските и много западни политици неуморно разпространяват дезинформация за ситуацията в Крим, вече влезе във фолклора и, както ми се струва, дори вие в Европа вече не искате да слушате тези небивалици.

Друго нещо е защо западните журналисти продължават да разпространяват тази лъжа, без да проверяват фактите и да не се обръщат към другата страна за мнение. Считам това за непрофесионална, неквалифицирана и нечестна работа. Те работят непрофесионално, главно изпълнявайки поръчка за пари, умишлено дезинформирайки читателите. Сигурен съм, че мислещите хора разбират тези неща много добре и сами си правят правилните изводи.

Министерството на здравеопазването на Крим публикува ежедневни данни за контрола на пандемията на своя сайт. От 29 май са починали 11 пациенти.

В украинския период инфраструктурата на системата на здравеопазването в Крим остана на ниво 60-те и 70-те години. Още в съветските времена там бяха построени санаториуми и домове за почивка, проектирани за определен период.

Не е тайна, че в Русия се обръща специално внимание на прогресивното развитие на кримския регион. За шест години след обединението с Русия икономиката на нашата република се издигна на качествено ново ниво на развитие.

Когато епидемиологичната ситуация се стабилизира, каним експерти да посетят Кримската република, за да могат те сами да видят ефективността на политиките и реалните подобрения в живота на кримчани.

От 2014 г. се изпълнява мащабна програма за възстановяване, модернизиране, изграждане на болници и амбулаторни заведения.

Вече е построена новата кримска републиканска клиника «Семашко» на стойност десет милиарда рубли. Тя е проектирана за 730 места.

За шест години в Крим настъпиха фундаментални промени. Когато се върнахме в Русия, не подозирахме, че това е възможно.

За 22 месеца бе изградено модерно летище, което вече се превърна във визитната картичка на полуострова.

Вече имаме две нови електроцентрали и за първи път в историята полуостровът стана енергийно независим. Тази необходимост възникна, след като Украйна спретна така наречения «блекаут» за нас през 2015 г. и напълно спря електрозахранването.

А колко детски градини и училища бяха построени през тези шест години! .. Само в Симферопол бяха открити повече от десет предучилищни учреждения. Това са хиляди места, а през украинския период имаше едва 300 места в детските градини, опашките бяха огромни.

Достатъчно е да минете по улиците на градовете и ще видите ремонтирани пътища, тротоари, паркове, детски площадки, много нови сгради. В столицата на Крим бяха издигнати цели нови квартали. Този бум на строителството продължава.

Всеки знае при какви обстоятелства Крим бе присъедиен към Украйна. Хрушчов просто го „подари“, без да пита хора и така наруши действащото законодателство. Още тогава, в съветско време, Киев се опита да украинизира Кримския полуостров.

Вярно, неуспешно. Но щом започна процесът на разпадането на Съветския съюз, кримчани побързаха незабавно да поправят тази грешка и на 20 януари 1991 г. на територията на СССР в Крим се проведе първият референдум.

Тогава бяха поставени два въпроса на референдума: за автономният статут на Крим и участието му като независим държавен субект в съюзния договор.

Тогава повече от 90% от кримчани казаха ясно и недвусмислено «да», но само половината от волята ни беше реализирана.

Крим стана република, но остана част от Украйна. Това продължи 23 години, през които Киев не даваше нищо на полуострова, а само вземаше и вземаше…

Петя Паликрушева

Източник: http://halonoviny.cz/articles/view/53829982

Haló novinу (Чехия): Референдумът в Крим беше триумф на историческата справедливост

Коментари:

Зареждане ...