Европейският парламент призовава ЕС да заведе дело срещу Китай

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да заведат дело срещу Китай пред Международния съд на ООН, ако Пекин приеме закон за националната сигурност за Хонконг, пише BloombergQuint. Междувременно, както отбелязва изданието, този документ не носи задължителен характер.

Европейският парламент призовава ЕС да заведе дело срещу Китай

Европейският парламент призова европейските правителства да обмислят подаване на съдебен иск пред Международния съд на ООН срещу Китай във връзка с намерението на Пекин да приеме законопроект за Хонконг, пише BloombergQuint, позовавайки се на резолюцията на ЕП. Както е подчертано в статията обаче, този документ не носи задължителен характер.

Резолюцията „призовава Европейския съюз и неговите държави-членки, ако новият закон за сигурност бъде приложен спрямо Хонконг, да заведат дело срещу Китай пред Международния съд на ООН“.

ЕП нарече плана на китайското правителство във връзка с бившата британска колония „посегателство върху автономията на града, върховенството на закона и основните свободи“.

Европейският парламент, който включва 27 европейски държави, заяви също, че ако КНР приеме закона за националната сигурност за Хонконг, тези мерки ще нарушат съвместната декларация между Китай и Великобритания от 1984 г. за този град, както и Международния пакт за гражданските и политически права от 1966 г.

Междувременно, както твърди изданието, страните членки на ЕС обикновено не обичат да провокират китайското правителство по въпроса за правата на човека поради факта, че Китай е вторият най-важен търговски партньор на блока след САЩ.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloombergquint.com/global-economics/china-s-hong-kong-law-may-merit-court-action-eu-parliament-says

Коментари:

Зареждане ...