Държавата отнема имущество за над един милион лева от Цветелин Кънчев

По иск на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество държавата отнема имущество за над един милион лева от лидера на партия „Евророма“ Цветелин Кънчев, съобщи БНР.

Държавата отнема имущество за над един милион лева от Цветелин Кънчев
Лидерът на партията „Евророма“ Цветелин КънчевСнимка: БНР, архив

От Антикорупционната комисия съобщиха, че Върховният касационен съд не е допуснал касационно обжалване на решенията на Софийския окръжен и Софийския апелативен съд, с които беше постановено отнемането на имущество от Кънчев.

За първи път през април 2016 година Окръжен съд — София констатира отрицателна разлика между приходи и разходи за периода 1987-2012 г. на Цветелин Кънчев и разпорежда отнемане в полза на държавата на суми по разплащателни сметки, влогове, както и от продажба на недвижимо имущество.

Три години по-късно Софийският апелативен съд потвърждава решението.

Лидерът на „Евророма“ се обръща към Върховния касационен съд с мотив, че по делото, по което е започнала имуществената му проверка, е бил реабилитиран по съдебен ред.

Става дума за дело за изнудване, по което през 2001 г. Кънчев бе окончателно осъден на 6 години затвор, но през 2005 г. бе помилван от тогавашния вицепрезидент Ангел Марин.

Според върховната съдебна инстанция обаче извършеното престъпление, заради което е бил активиран гражданския иск, не губи значението си въпреки последвалата реабилитация.

Точната сума на имуществото, което ще бъде отнето от Цветелин Кънчев е 1 089 473 лева.

Коментари:

Зареждане ...