Доц. Андрей Чорбанов: Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса

„Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна. Беше наивно да се смята, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространение на вируса. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса… Няма как да се скрием от вируса“.

Доц. Андрей Чорбанов: Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса
Доц. Андрей ЧорбановСнимка: Ани Петрова

Това коментира пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.

По думите му патогенезата е по-различна от това, което се вижда на повърхността:

„Един малък процент от хората боледуват сериозно, но огромният брой хора няма и да разберат, че са били заразени. Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани“.

В предаването „12+3“ доц. Чорбанов допълни:

„Вирусът сега се разпространява там, където държавите бяха първоначално много скрити и затворени и при разхлабване на мерките вирусът започва да се разпространява… Дори плътно затворени в дълъг период от време Италия и Испания, вирусът си се разпространяваше в хоризонталата на семеен принцип и няма как да бъде спрян… Мерките ще намалят разпространението, но агонията ще продължи по-дълго“. 

Според него отначало разпространението е било по-слабо не само заради мерките, а и заради по-малкото носители на коронавируса у нас.

„Човек трябва да е отговорен, но не и параноично настроен… Продължаването на мерките няма да доведе до нищо добро… Ще има синусоидни пулсации — ще има дни с повече бройки хора и такива с по-малко.

Не смятам, че ще се стигне до крайно голяма вълна. Има много фактори за това — България е сравнително ниско населена, нямаме места със скупчване на възрастни хора на едно място, но сме водачи в европейската класация по сърдечно-съдови заболяния, което е фактор, способстващ тежкото прекарване на това заболяване“. 

Интервю на Петър Волгин с доц. Андрей Чорбанов в предаването „12+3“

Коментари:

Зареждане ...