Във войната за бъдещето на НАТО на Европа й е отредена само ролята на запалянко


Идеята на Тръмп за изтеглянето на американските войски от Германия може да премине практически безболезнено, но може и да се превърне и във война в НАТО, от която никой няма да излезе победител, убеден е полският журналист Марек Шверчински. В публикацията си за Polityka той твърди, че на европейците им остава само да бъдат запалянковци — или за светлото бъдеще на НАТО, или за перспективата за „стратегическа автономия на Европа“.

Във войната за бъдещето на НАТО на Европа й е отредена само ролята на запалянко

Президентът на най-главната държава в западния военен съюз Доналд Тръмп потвърди намерението си да намали американския контингент в Германия. Ако той успее да превърне идеята си в реалност, тогава това може да бъде началото на преформатирането на НАТО, пише полският журналист Марек Шверчински в изданието Polityka.

Доналд Тръмп оправдава решението си с неподходящото поведение на Германия, която като най-богатата страна „не инвестира в НАТО“, „използва САЩ в търговията“ и в допълнение „плаща милиарди на Русия“, пише авторът.

Думите на Тръмп бяха направени в навечерието на видеоконференцията на министрите на отбраната на НАТО, но от две седмици медийните спекулации за намаляването на американския контингент в Европа бяха тема номер едно.

Сега те ще се появят официално в дневния ред. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, дълбоко уважаван от Тръмп, се прегъваше все едно беше над тиган по време на пресконференцията, която се проведе само няколко часа след изявлението на президента, подчертава полският журналист.

„Въпреки всички усилия, той не успя да превърне лошите новини в добри новини — в края на краищата Съединените щати възнамеряват да предприемат стъпка, която в основата си изолира НАТО, а Столтенберг знае това много добре“, отбелязва Щверчински.

Включвайки темата за НАТО в президентската си кампания, Доналд Тръмп започна опасна игра. Теоретично той не може да я спечели — опонентите му са военните кръгове от „Дълбоката държава“, Пентагонът и Държавният департамент, както и конгресът. Както отбелязва авторът обаче, Тръмп има силата, произтичаща от реалната власт, и това ще е така поне четири месеца и половина — тоест преди изборите.

Между Капитолия, Белия дом и Арлингтън ще се разрази битка, която ще реши съдбата на НАТО.

Възможно е американският елит да успее да приложи идеята на Тръмп, причинявайки минимална вреда на НАТО, а след смяната на президента напълно да се върне към предишното състояние на нещата.

Не може обаче да се изключи фронтална война за НАТО, от която не се знае кой ще излезе победител, твърди авторът.

Според него европейците в тази ситуация могат само да гледат и да бъдат в ролята на запалянковци.

Не се знае обаче дали всички ще бъдат от един и същи отбор. Отвращението в Западна Европа, причинено от решенията на Тръмп, вече е толкова голямо, че някои много мощни държави могат да възприемат изтеглянето на войските от Германия като окончателно доказателство за несигурността на САЩ и като перспектива за „европейска стратегическа автономия“, обяснява авторът.

„Ако решението на Тръмп бъде реализирано, ще пострада не само и без това проблемното единство на Запада, но и отбранителните способности на НАТО“, твърди той.

Не толкова отдавна американският посланик във Варшава обяви добри новини относно американското военно присъствие в Полша и намекна, че част от войските от Германия, включително и ядрените оръжия, могат да отидат в Полша.

„Вероятно няма да има по-добър случай да обявим тези знакови решения. Защото в противен случай за нас този ден ще бъде тъжен по отношение на НАТО“, обобщава в Polityka полският журналист.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1960484,1,mniej-zolnierzy-usa-w-niemczech-smutny-dzien-dla-nato.read

Във войната за бъдещето на НАТО на Европа й е отредена само ролята на запалянко

Коментари:

Зареждане ...