НАТО с тревога наблюдава увеличаването на руския ракетен арсенал

Северноатлантическият алианс с тревога наблюдава увеличаването на ракетния арсенал на руските въоръжени сили. Тази седмица властите на организацията обещаха да предприемат необходимия отговор в областта на противоракетната отбрана. Това съобщава немското издание на Der Spiegel.

НАТО с тревога наблюдава увеличаването на руския ракетен арсенал

«Отношенията между НАТО и Руската федерация стават все по-враждебни. Москва разполага с крилати ракети в Европа с възможност за носене на ядрен заряд, членовете на Западния блок трябва да вземат решение за необходимия отговор на тези действия. НАТО ще укрепи системите си за противовъздушна отбрана», заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Генералният секретар по време на преговорите с министрите на отбраната на НАТО също подчерта, че няколко членове на организацията планират да отделят необходимите финансови средства за защитни действия. Инвестициите ще бъдат насочени към европейските противоракети SAMP / T, както и към системите на САЩ Patriot.

По-специално Столтенберг посочи разработването на руските хиперзвукови ракети, както и ракетите със среден обсег SSC-8 (9M729 Новатор), които могат да носят ядрен заряд. В отговор той предложи да се засилят разузнавателните дейности и да се проведат допълнителни военни учения с ядрени подводници и атомни бомбардировачи.

През 2019 година разполагането от Кремъл на системите SSC-8 доведе до край на споразумението за РСМД — САЩ и другите членове на НАТО твърдят, че с дейстивята си Русия нарушава членове от договора. SSC-8 може да използва крилати ракети с далечина на действието над 2 хиляди километра, снабдени с ядрени бойни глави, подчертават експертите от Der Spiegel.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...