Германия отказва да танцува по свирката на САЩ, Тръмп преминава в настъпление

Най-добрата защита е нападението. Тази тактика бива следвана от американския президент Доналд Тръмп в отношенията с Германия. Той не престава да заплашва германците — с автомобилни мита, със санкции заради сътрудничеството с Русия, по-специално за „Северен поток 2“, а и с изтеглянето на войските на НАТО.

Превод от Der Tagesspiegel (Германия):

Германия отказва да танцува по свирката на САЩ, Тръмп преминава в настъпление

САЩ възнамеряват да намалят броя на своите войски в Германия, да наложат санкции срещу руските газопроводи и заплашват да увеличат вносните мита върху германските автомобили. Какви могат да бъдат последствията от всичко това?

Тази схема е общоизвестна: когато политиците трябва да се защитават от противниците си, те трябва да направят нещо, за да излязат от „захвата“. В крайна сметка, както знаете, най-добрата защита е нападението. Тази схема може би обяснява изострянето на редица конфликти между президента на САЩ Доналд Тръмп и Германия.

Тръмп възнамерява да намали числеността на американския военен контингент в Германия с една трета, без обаче да представи конкретен план, който да обяснява кои конкретни части ще бъдат изтеглени от страната.

Успоредно с това американците обявиха нови санкции срещу лица и компании, участващи в изграждането на двата руски газопровода: «Северен поток» през Балтийско море към Германия и «Турски поток» през Черно море и Турция.

Освен това Тръмп изисква от Германия и ЕС да проявят повече солидарност в търговския конфликт с Китай. А заплахата от увеличаване на вносните мита върху немските автомобилни продукти остава в сила. Какво друго може да се случи преди 3 ноември, деня на президентските избори в САЩ?..

Сред конфликтите на Тръмп с Германия не може да не се спомене укорът към германските автомобилни производители, които уж се възползват от нечестната търговска и митническа политика по отношение на американските конкуренти.

Като доказателство за своята правота Тръмп подчерта, че има много повече немски автомобили, които се движат по американските пътища, отколкото американски автомобили по немските пътища. Той заплаши, че ще поправи тази „несправедливост“, като въведе подходящи вносни мита върху продуктите на германската автомобилна индустрия — или на европейската като цяло, тъй като за търговските и митническите сфери отговарят не германските власти, а европейските власти.

В същото време Тръмп «не забелязва», че германският Ford е дъщерно дружество на едноименния американски концерн, а Opel беше «дъщерно» на General Motors. Освен това той предпочита да мълчи за факта, че големите германски производители на автомобили имат свои фабрики в САЩ. А най-големият автомобилен износител с производство в САЩ е BMW…

Петя Паликрушева

Източник: https://www.tagesspiegel.de/politik/handelskonflikt-nord-stream-autozoelle-so-gefaehrlich-sind-die-trump-drohungen-fuer-die-deutsche-wirtschaft/25922566.html

Коментари:

Зареждане ...