Forbes: Путин реши да преподаде на Запада урок по историята на Втората световна война

Руският президент не пропусна възможността отново да разясни на Запада своята гледна точка за събитията от Втората световна война, пише авторът. Защо 75 години след края на войната и в съвсем различен свят този въпрос е толкова важен?

Превод от Forbes:

Forbes: Путин реши да преподаде на Запада урок по историята на Втората световна война

Може би руският президент Владимир Путин трябваше да отложи планирания парад, посветен на 75-годишнината от победата на нацистка Германия във Втората световна война. Той обаче не пропусна възможността за пореден път да разяси своята гледна точка на Запада.

На 24 юни е годишнината от първия парад на победата, който се проведе през 1945 година.

Тогава Съветският съюз, САЩ и техните съюзници празнуваха победа заедно, обединени от обща цел.

Днес всичко е различно, историята се превърна в поредна арена на военни действия в настоящата международна информационна война.

Путин никога не би се съгласил ролята на страната му в разгрома на нацизма по някакъв начин да се омаловажава или СССР да се третира без дължимото уважение.

Путин предупреждава срещу „издевателства над паметта“ за ролята на СССР

В дългата си статия, публикувана на английски в National Interest, както и на официалния сайт на Кремъл, Путин предупреждава:

„Историческият ревизионизъм, проявите на който сега наблюдаваме на Запад и особено по отношение на темата за Втората световна война и нейния резултат, е опасен.“

Руският лидер на първо място се позовава на резолюцията на Европейския парламент, приета през септември 2019 г., която, пише той, „директно обвини СССР, заедно с нацистка Германия, в избухването на Втората световна война“.

Путин прави ясен и рязък извод: „подигравките, издевателствата над паметта — това е подлост“.

Мащабът на жертвите на Съветския съюз във Втората световна война

Защо 75 години след края на войната и в съвсем различен свят този въпрос е толкова важен?

Първият отговор се свежда до мащаба на жертвите на Съветския съюз. Според общоприетите оценки, в тази война Съветският съюз губи повече от 20 милиона души.

В статията си Путин пише, че СССР е загубил „почти 27 милиона“, като добавя за сравнение: „СССР загуби всеки седми от своите граждани, Обединеното кралство загуби един на 127, а САЩ загуби един от 320.“

Русия много се обижда, когато, както се случи на 8 май в туит на Белия дом, ролята й във Втората световна война се игнорира.

„На 8 май 1945 г. Америка и Великобритания победиха нацистите! «Духът на Америка винаги побеждава», се казва в поста на официалната страница на Белия дом.

Наричайки туита отгоре „странен“, прокремълската агенция RT попита: „Не забравихте ли някого?“

В статията си Путин споменава едно съобщение, което британският премиер Уинстън Чърчил изпраща на съветския лидер Сталин през септември 1944 г. В това съобщение Чърчил признава, че именно „руската армия измъкна червата на германската военна машина“.

Докато страната му се опитва да се справи с последствията от коронавируса в руската система на здравеопазване и в икономика, а Русия е принудена да се примири с трудните отношения със Запада, Путин има намерение да направи всичко, така че нито народът на Русия, нито целия свят да забравят това.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/sites/jamesrodgerseurope/2020/06/20/russias-putin-gives-the-west-a-wwii-history-lesson-heres-why/#2785f28b3366

Коментари:

Зареждане ...