Джон Болтън: Американските демократи обещаха на Путин да замажат ситуацията с Крим

22 юни 2020-Нюз Фронт.

Американската администрация е предлагала свои условия за връщането на Крим в Русия.

Това написа бившия съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън в нашумялата си книга „Стаята, където се случи: Спомени от Белия дом“.

Джон Болтън: Американските демократи обещаха на Путин да  замажат ситуацията с Крим

Според твърденията на бившия чиновник през 2014 година президент-демократ Барак Обама е предложил сделка на руския лидер Владимир Путин.
Белият дом беше готов да урегулира ситуацията с Крим, ако Москва не се меси в по-нататъшната работа на САЩ по украинско направление.

Той [Путин] каза, че Обама ясно му казва през 2014 година, че ако Русия не надхвърли анексията на Крим, конфронтацията по Украйна може да бъде разрешена. Все пак нещо накара Обама да промени решението си ”, пише Болтън.
Напомняме, че Крим се завърна в Русия през 2014 година на фона на държавния преврат, който се беше осъществен в Киев с помощта на САЩ.

Тогава 96,57% от жителите на полуострова подкрепиха обединението с Руската Федерация. А това, което пише в книгата си Болтън ( отделен въпрос е дали той я е писал, или е изпълнена по поръчка, за привличане на внимание на предстоящите избори, са ясни две неща- САЩ са имали апетити и към Крим, и към Украйна, и определено Русия им е объркала плановете.

И едва ли, дори Обама да е дръзнал да отправя подобни предложения към президента на Русия Владимир Путин, е имал каквито и да било шансове.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...