Dagens Nyheter (Швеция): САЩ са изградени на базата на расизма

Когато САЩ се отделиха от Великобритания, криейки се зад красивите думи за личната свобода, Лондон беше изумен: почти всички борци за свобода имаха роби. Премахването на робството не означаваше въвеждане на равноправие — то все още не съществува. И дори днес мнозина в САЩ вярват, че чернокожите по-слабо изпитват болка, пише DN.

Превод от Dagens Nyheter (Швеция):

Dagens Nyheter (Швеция): САЩ са изградени на базата на расизма

Американският расизъм някога беше включен в конституцията. Той живее до ден днешен, въплъщавайки се в черните мъже, убити от полицаи, както и в чернокожите жени, които не могат да доживеят до пълнолетието си. Но хората наистина искат да го прекратят.

Мъжът, когото наричат баща на гинекологията, се казва Марион Симс. Той бил лекар и живял в САЩ през 19 век. Твърди се, че той е разработил процедури за предотвратяване на наранявания при раждане и „изследвал вагината“.

Правил това без упойка — като изрязвал гениталиите на черни робини, понякога пред публика от бели мъже. До 2018 г. в Централния парк в Ню Йорк се издигал паметник на Марион Симс.

Dagens Nyheter (Швеция): САЩ са изградени на базата на расизма

Мнозина сега казват, че Съединените щати са изградени върху расизма, визирайки както съдбата на коренното население на континента, така и черните роби, докарани от белите заселници. Когато САЩ се отделиха от Великобритания, криейки се зад красивите думи за свобода, Лондон с учудване отбеляза, че почти всички тези измислени борци за свобода имат роби.

Някои историци дори твърдят, че именно робството е предизвикало освободителната война: американците се страхували, че британците ще забранят използването на тази удобна работна сила.

А правото на внос на роби било дори закрепено в Конституцията.

Дори след премахването на робството опитите за постигане на равенство не стигнали далеч. На юг имало такива условия за работа на чернокожите работници, че техният труд силно приличал на робския труд.

А чернокожите жени получиха право на глас едва през 1965 г.

И до ден днешен е трудно чернокожите да гласуват поради различни формални изисквания и недостъпността на малобройните избирателни секции.

Марион Симс вярвал, че черните жени изпитват по-малко болка, отколкото белите. Медицинският персонал в САЩ все още често вярва в това, така че болката на чернокожите пациенти се приема по-малко сериозно.

Смъртността сред черните деца в Съединените щати е два пъти по-висока, отколкото сред белите.

Черните жени рискуват да умрат от три до четири пъти повече от усложнения по време на бременността, отколкото белите жени.

Днес САЩ поляризирани повече от всякога. В същото време виждаме, че толкова много американци се борят срещу расизма. 75% от американците днес смятат, че расизмът е сериозен проблем, а това е с 25% повече, отколкото само преди няколко години.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dn.se/ledare/isobel-hadley-kamptz-kanske-far-trump-usa-att-slutligen-gora-upp-med-sina-rasistiska-rotter/

Коментари:

Зареждане ...