WP: Путин отстъпва само на Сталин

Както твърди  The Washington Post, Владимир Путин се намира начело на Русия вече повече, отколкото съветският лидер Леонид Брежнев.

WP: Путин отстъпва само на Сталинпетя

Изданието признава, че използваната в дадения случай методология за преброяване на дните може да предизвика възражения сред някои, защото е взето и времето, за което Путин е бил премиер на страната. Но ако имаме предвид и това, ще се окаже, че по брой дни във властта настоящият президент на Русия отстъпва само на Йосиф Сталин.

Путин е начело на държавата повече, отколкото съветският лидер Леонид Брежнев, който управлява страната в продължение на 18 години и един месец от 1964 до 1981 година, т.е. цели 6601 дена.

За последните 100 години повече от Путин на власт е бил само Йосиф Сталин, който ръководи СССР в продължение почти на 30 години — от 1924 до 1953 година — като цяло 10 636 дена.

Както пояснява  The Washington Post, макар съветската епоха в Русия често да си я спомнят с топлота, Сталин и Брежнев са били явно не демократични лидери. Путин е такъв на теория, пише изданието, заради неговото продължително пребиваване в Кремъл изглежда още по-необичайно.
Като държавен глава Путин работи с четирима американски президенти, с четирима британски премиери и с двама немски канцлери.

Кремъл може да оспори методологията на броенето на дните, защото Путин не е бил президент в продължение на цялото посочено време, пише изданието. На 16 август 1999 година той става премиер и само след няколко месеца заема поста президент.

През 2008 година, поради ограниченията в руската Конституция, която забранява човек да бъде на поста президент два мандата подред, той отстъпва мястото на държавен глава на Дмитрий Медведев, а самият той заема поста премиер.

Но болшинството аналитици са на едно мнение, че в целия този период реалната властта е била в ръцете на Путин
А през 2012 година Путин отново става президент на Русия.

Както отбелязва  The Washington Post, за болшинството руснаци дългото пребиваване на Путин на власт не е проблем.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...