Тръмп: «Ще победим спящия Джо Байдън»

На предизборен митинг в Тулса американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му ще изгради бъдеще на сигурност и възможности за американци от “всякакви раса, цвят, религия и кредо“.

Тръмп: "Ще победим спящия Джо Байдън"

Това беше първият митинг на Тръмп след като пандемията от Covid-19 постави пауза на събитията от кампанията за изборите през ноември.

“След пет месеца ще победим спящия Джо Байдън,” каза държавният глава като допълни — “Ние ще спрем радикалната левица“.

Очакванията на екипа на Тръмп за препълване на залата не се сбъднаха като кампанията обвини за това протестиращи.

Според организаторите протестиращи са блокирали достъпа към залата и са сплашвали симпатизанти на президента.

Репортери на място казват, че е имало частични опити за блокиране на входовете, но ситуацията е била бързо разрешена след намеса на полицията.

Според местни медии пристигащите в залата, която събира около 20 хил., са получавали маска и са били подлагани на измерване на температурата, но журналисти на място съобщават, че мнозинството от зрителите са избрали да не носят маска.

В петък Върховният съд на американския щат Оклахома отхвърли искане за въвеждане на правила срещу разпространението на Covid-19.

Властите в щата съобщават за покачване на случаите като в областта, където се проведе събитието в събота е имало нови 136 случая.

Часове преди Тръмп да стъпи на сцената стана ясно, че шестима от екипа на организаторите са дали положителни резултати за Covid-19, но от кампанията увериха, че по време на митинга няма да има човек с положителен резултат за Covid-19 с пряк достъп до президента.

Привърженици на Тръмп на опашка преди митинга

Преди събитието по улиците се стигна до напрежение между съмишленици и опоненти на Тръмп. Вашингтон Поуст съобщава, че за охраната се грижат полицията и войници от Националната гвардия.

Пред събралите се в залата президентът коментира, че опонентът му Джо Байдън е контролиран от радикалната левица и каза още, че левицата прибягва към всякакви методи, включително до насилие “да ни спрат“.

“Ние няма да се поддадем на техните заплахи и ние няма да им дадем да сринат нацията ни“, каза Тръмп.

По време на речта, продължила около час и 40 минути по въпроса за Covid-19 той каза, че броят на заразените се покачва, заради по-мащабното тестване и добави, че е казал на съветниците си да намалят скоростта на тестването.

Президентът проведе митинга в Тулса в момент на несигурност за шансовете му за преизбиране. Допитвания показват, че избирателите в страната като цяло и в ключови щати с променливи избиратели посочват бившия вицепрезидент Байдън като фаворит.

За коментатори рейтингът на Тръмп е пострадал от недоволство от мерките му срещу Covid-19 и от действията в отговор на продължаващите демонстрации срещу полицейското насилие след смъртта на Джордж Флойд.

По време на речта си Тръмп обяви създаването в Тулса на парк за помирение името на Джон Хоуп.

В митинга по-рано се включи и вицепрезидентът Майк Пенс, който призова за още четири години управление на Тръмп, за да се приключи започнатото. 

Коментари:

Зареждане ...