Експерт по сигурността: Ако се наложи всеотдайно да защитават Родината, Русия ще мобилизира всички

Специалистът по въпросите на отбраната и сигурността в Русия Марк Галеоти разсея опасенията на Запада във връзка с традиционните военни учения на Русия.

Експерт по сигурността: Ако се наложи всеотдайно да защитават Родината, Русия ще мобилизира всички

Експерт уверява Libération, че Москва няма намерение да воюва с НАТО, защото разбира, че тази война не може да бъде спечелена от нея, а само се опитва да сплаши страните от алианса и своите съседи. Военните учения на Москва не носят нищо ново, те дори не преследват такива смели цели, каквито Русия обикновено поставя пред себе си. Независимо от това в условията на геополитическо напрежение ученията на Русия предизвикват сериозни опасения, пише Libération. По молба на френското издание специалистът по въпросите на отбраната и сигурността в Русия и изследовател от Института за международни отношения в Прага Марк Галеоти хвърля светлина върху истинското състояние на руската армия и разсейва опасенията по повод ученията.

Марк Галеоти счита, че руският маниер за водене на война е такъв: най-добрата защита — това е контраатаката.

В условията на политическо напрежение всички напълно традиционни учения на Русия предизвикват негативна реакция. В миналото Москва използваше военните учения за подготовка на въоръжено нахлуване: така било с ученията «Кавказ», които се превърнали в подготовка за войната в Грузия през 2008 година, отбелязва изследователят.

Да се допуска, че военните учения,  които толкова внимателно следи целият свят, ще прераснат във военно нахлуване, би било във висша степен безразсъдно.
Много са тези, които считат, че Москва е започнала надпревара във въоръжаването.

Но и това е заблуждение, бърза да увери Марк Галеоти.
За всеки похарчен от Русия за отбрана долар се полагат 11 долара, похарчени от САЩ

Що се отнася до продажбата на оръжие, на Москва й е необходим този източник на доходи, за да се финансират изследванията и иновациите във военната сфера.
Затова Русия доставя оръжие на всички желаещи.

Така се държат и Америка, и Великобритания, и Франция.
Русия модернизира своята армия на 50 %. Тя е в такова положение, в каквото е и Франция, а и Великобритания.
Следва да се отбележи, че контингентът, разположен в Крим и Сирия изцяло се състои от професионалисти.
По такъв начин, разсъждава експертът, Русия разполага със 150 хиляди войници.

Излиза, че в случай на война, отчитайки необходимостта от провеждане на подготовка и предоставяне на войниците на време за отдих, в конкретния момент Москва може да разположи 50 хиляди човека.

Ако става дума за отбрана, то, разбира се, Русия може да мобилизира и други, които «съвсем всеотдайно ще защитават родината — така, както умеят руснаците».

Освен това, припомня Галеоти, често се забравя, че по отношение прехвърлянето на войската Москва много зависи от жп линиите.

ЖП линиите, по които могат да преминат руските влакове, се простират на две трети в дълбочина в Прибалтийските държави и на една трета навътре в Полша.
По-нататък руските влакове не могат да преминат.

В същото време Галеоти признава, че Русия има безкрайни граници и съответно сериозни проблеми в областта на гарантиране на сигурността.

Ако в една от граничните държави от Централна Азия избухне гражданска война или възникне заплахата от  джихадизма, това ще се превърне за Москва в истински кошмар.

«Макар лично аз да считам, че тя би следвало повече да харчи за болници, а не за танкове, не бива да твърдим, че си имаме работа с извънредна милитаризация», пише експертът.

Какъвто и да е потенциалът на руската армия, Кремъл използва своите въоръжени сили за постигане на политически цели.
Галеоти нарича тази особеност «дипломация в стил хеви-метъл».
Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

Зареждане ...